Нема договора о најнижој плати у Српској

ATV
Нема договора о најнижој плати у Српској

Бањалука - Савез синдиката Републике Српске не одустаје од намјере да најнижа плата у Српској буде 500 марака. Управо је то била једна од најважнијих тема на састанку са представницима Владе Српске пред сутрашњу сједницу Народне скупштине на којој ће се расправљати о буџету за идућу годину.

Јучерашњи преговори на сједници Социјално-економског савјета нису уродили плодом јер, по том питању, договора између Синдиката и Уније удружења послодаваца није било. Ако којим случајем до договора дође, са истим приједлогом ће пред Владу 26. децембра, кажу из Савеза синдиката. 

“Наш захтјев је јасан и он износи 500 марака, а послодавци не дају ниједну марку. Влада ће се одредити у складу са законом. Влада је та која доноси одлуку, и најлакше је Влади донијети одлуку, уколико се ми као социјални партнери договоримо и предложимо Влади. Уколико се не договоримо, терет износа најниже плате и та врста одлуке је на Влади Републике Српске. Та одлука мора бити донесена до краја децембра,” рекла је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС. 

На састанку са представницима Владе су уочи сједнице били и представници Уније удружења послодаваца и Привредне коморе РС. Разговарали су о приједлогу  економских реформами, за период 2019-2021 године. Што се најниже плате тиче, послодавци кажу да у Влади о томе данас нису разговарали и да остају при свом ставу. 

“Ми смо још јуче рекли да за нас, као Унију удружења послодаваца, било какво помијерање најниже плате са садашњих 440 марака нема смисла. Јер најнижа плата у РС је већа него у Федерацији БиХ и Србији. А самим тим и њен износ је већи,” рекао је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС. 

Поред повећања најниже плате, Синдикат тражи и измјене закона о раду као и доношење закона о посредовању при запошљавању. Све то, кажу, мора да буде готово у првом кварталу идуће године. Нема више хватања кривина ни кад је ријеч о општем колективном уговору, каже Мишићева. И то мора да буде ријешено у првим данима јануара. Чини се да ту неће бити проблема, с обзиром на то да је за све те захтјеве разумијевања било и у Влади РС. 

У оквиру консултација у вези са приједлогом буџета Српске за 2019. годину и Програмом економских реформи Српске за период 2019-2021. година, саговорници су заједнички оцијенили да ће се путем дијалога и консултација социјалних партнера наставити са дјеловањем у правцу дефинисања законских рјешења и реализације програма у интересу грађана Српске. 

Фискална стабилност, развој привреде, отварање нових радних мјеста и унапрјеђење материјалног положаја радника остају приоритети, поручио је Предсједник Владе РС, Радован Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана