Фонд ће финансирати четири иновативна лијека за обољеле од меланома

Срна
Фонд ће финансирати четири иновативна лијека за обољеле од меланома
Фонд ће финансирати четири иновативна лијека за обољеле од меланома

Бањалука - Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске финансираће четири нова лијека за обољеле од метастатског меланома, што ће омогућити знатно ефикасније лијечење и квалитетнији живот обољелим.

Из Фонда је Срни речено да ће се, осим за меланом, један иновативни лијек користити и код лијечења карцинома плућа.


"Ради се о изузетно скупим терапијама, ефикаснијим од терапије цитостатицима, јер знатно продужавају период до прогресије болести и имају мање нежељених ефеката", наводе из Фонда.

Из Фонда истичу да је за набавку иновативних лијекова кобиметиниба, траметиниба, дабрафениба и пембролизумаба Фонд за период до краја наредне године обезбиједио 3,3 милиона КМ.

"Нове иновативне лијекове ће у потпуности финансирати ФЗО, а биће доступни обољелима у складу са протоколима лијечења и приоритетима које одреде љекари. Фонд је успио да обезбиједи средства за лијечење овим терапијама за укупно 25 пацијената, док је до сада финансирао један иновативни лијек за шест обољелих од меланома, а обољелим од карцинома плућа нису уопште биле доступне иновативне терапије", истичу из Фонда.

Захваљујући оствареним позитивним трендовима у пословању Фонда, напомињу из ове инситуције, створене су могућности за проширење права осигураника, односно за увођење најсавременијих терапија.

"Фонд ће и у наредном периоду настојати да уводи нове терапије и да унаприједи здравствену заштиту осигураника. Али, то првенствено зависи од редовности уплате доприноса за здравствено осигурање који су једини извор прихода Фонда", поручили су из Фонда.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана