Mostovi u Rekavicama, Krminama, Priječanima i Česma ubrzo u novom ruhu

Danijela Stokanić
Mostovi u Rekavicama, Krminama, Priječanima i Česma ubrzo u novom ruhu

Banjaluka - Projektna dokumentacija za mostove u naseljima Rekavice i Krmine je završena i planirano je da idućih dana počne procedura javnih nabavki za njihovu popravku.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović poslije sastanka sa građanima u Muzičkom paviljonu u parku "Petar Kočić" i dodao da popravku ova dva mosta počinju i bez sredstava iz Fonda solidarnosti.

Gavranović je naglasio da bi i mještani naselja Priječani do kraja godine mogli dobiti most.

- Za most u naselju Priječani treba da obezbijedimo novac. Ako ne dođemo do kvalitetnog rješenja za izgradnju mosta za pješački i kolski saobraćaj, koji po našoj procjeni košta i do četiri miliona maraka, ponovo ćemo izgraditi viseći most - rekao je Gavranović.

Viseći most bi, kako kaže Gavranović, olakšao kretanje mještana Priječana i Zalužana, što i jeste njihov trenutno jedini zahtjev.

Dodao je da rade na obnovi svih mostova u gradu koji su bili na meti majskih poplava, ali da su prioriteti dva mosta u naselju Česma i to, prije svega, kod "Vitaminke".

- Sva projektna dokumentacija je spremna za most u Česmi, a o tome ćemo pričati i sa Vladom RS i preduzećem "Putevi RS", kako bi se i oni uključili u obnovu. Spremno čekamo i sve aktivnosti kada je riječ o pomoći iz evropskih zemalja, koja će biti usmjerena za obnovu RS nakon katastrofalnih poplava - naglasio je Gavranović.

Poručio je da će tražiti najpovoljnija sredstva za realizaciju investicionih projekata na području grada, odnosno za izgradnju mostova, obnovu infrastrukture i sanaciju klizišta, kojih trenutno ima 79.

Na tenderu za vađenje konstrukcija mostova koji su uništeni u poplavama iz vodotoka, koje je trebalo da počne ovih dana, prošlo je preduzeće "Građenje Đurić". Za te namjene izdvojeno je oko 50.000 KM.

Prema elaboratu o procijenjenoj šteti od majskih poplava na području grada, šteta na uništenim mostovima procijenjena je na 1,48 miliona KM. Za sanaciju oštećenih i izgradnju novih mostova potrebno je 15 miliona KM.

Gradonačelnik

Na kafi sa Slobodanom Gavranovićem okupilo se tridesetak građana koji su iznijeli svoje probleme i prijedloge za njihovo rješavanje.

- Građani su me uglavnom upoznali sa standardnim temama, a riječ je o zapošljavanju, komunalnim i infrastrukturnim problemima u pojedinim dijelovima grada, kao i drugim problemima - rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana