Мостови у Рекавицама, Крминама, Пријечанима и Чесма убрзо у новом руху

Данијела Стоканић
Мостови у Рекавицама, Крминама, Пријечанима и Чесма убрзо у новом руху

Бањалука - Пројектна документација за мостове у насељима Рекавице и Крмине је завршена и планирано је да идућих дана почне процедура јавних набавки за њихову поправку.

Рекао је ово јуче градоначелник Слободан Гаврановић послије састанка са грађанима у Музичком павиљону у парку "Петар Кочић" и додао да поправку ова два моста почињу и без средстава из Фонда солидарности.

Гаврановић је нагласио да би и мјештани насеља Пријечани до краја године могли добити мост.

- За мост у насељу Пријечани треба да обезбиједимо новац. Ако не дођемо до квалитетног рјешења за изградњу моста за пјешачки и колски саобраћај, који по нашој процјени кошта и до четири милиона марака, поново ћемо изградити висећи мост - рекао је Гаврановић.

Висећи мост би, како каже Гаврановић, олакшао кретање мјештана Пријечана и Залужана, што и јесте њихов тренутно једини захтјев.

Додао је да раде на обнови свих мостова у граду који су били на мети мајских поплава, али да су приоритети два моста у насељу Чесма и то, прије свега, код "Витаминке".

- Сва пројектна документација је спремна за мост у Чесми, а о томе ћемо причати и са Владом РС и предузећем "Путеви РС", како би се и они укључили у обнову. Спремно чекамо и све активности када је ријеч о помоћи из европских земаља, која ће бити усмјерена за обнову РС након катастрофалних поплава - нагласио је Гаврановић.

Поручио је да ће тражити најповољнија средства за реализацију инвестиционих пројеката на подручју града, односно за изградњу мостова, обнову инфраструктуре и санацију клизишта, којих тренутно има 79.

На тендеру за вађење конструкција мостова који су уништени у поплавама из водотока, које је требало да почне ових дана, прошло је предузеће "Грађење Ђурић". За те намјене издвојено је око 50.000 КМ.

Према елаборату о процијењеној штети од мајских поплава на подручју града, штета на уништеним мостовима процијењена је на 1,48 милиона КМ. За санацију оштећених и изградњу нових мостова потребно је 15 милиона КМ.

Градоначелник

На кафи са Слободаном Гаврановићем окупило се тридесетак грађана који су изнијели своје проблеме и приједлоге за њихово рјешавање.

- Грађани су ме углавном упознали са стандардним темама, а ријеч је о запошљавању, комуналним и инфраструктурним проблемима у појединим дијеловима града, као и другим проблемима - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана