Đaci slavili srpski jezik

J. P.
Đaci slavili srpski jezik

Banjaluka - Tradicionalnom priredbom koja je ove godine održana u Banskom dvoru, učenici Osnovne škole "Ivo Andrić", odali su počast srpskom jeziku, povodom obilježavanja dana maternjeg jezika.

Direktor OŠ "Ivo Andrić" Željka Opačić, rekla je da je u priredbi održanoj u srijedu uveče, učestvovalo 27 učenika, te da odavanje počasti maternjem jeziku svake godine dižu na viši nivo.

- U ovoj priredbi učestvovalo je cijelo odjeljenje osmog tri, i jedna učenica iz osmog dva. Oduševili su me s kojom ozbiljnošću su shvatili cilj ovog obilježavanja. Do sada smo dane maternjeg jezika obilježavali u našoj školi, ali ove godine su đaci zaslužili da se predstave pred brojnim gostima u Banskom dvoru. Pričali su  nam o istoriji maternjeg jezika koji se razvijao kroz vijekove ali i prezentovali različite dijalekte - rekla je Opačićeva.

Nastavnik srpskog jezika Sanja Babić, kazala je da je priredba između ostalog bila i prikaz novog nastavnog plana i programa.

- To je u suštini bio redovan čas koji su učenici izveli pred publikom. Fenomenalno su dočarali dijalekte staroslovenskog jezika. Glumili su odlomke iz nekih filmova u kojima su se koristili ti dijalekti. Ovo je jedan od načina da lakše prihvate prošireno i pomalo teško gradivo - kazala je Babićeva.

Učenik Aleksandar Savić, kaže da je sa zadovoljstvom učestvovao u ovoj priredbi, kojom je odao počast maternjem jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana