ANIP Veselin Masleša čuva tradicionalne igre Potkozarja

Glas Srpske
ANIP Veselin Masleša čuva tradicionalne igre Potkozarja

Ansambl narodnih igara i pjesama (ANIP) "Veselin Masleša" provodi projekat "Istraživanje i postavka koreografije tradicionalnih igara Potkozarja", koji je podržao grad.

Kako su objasnili u ovom Ansamblu cilj projekta je, da se kroz koreografije, od zaborava sačuva muzičko, igračko i etnološko blago potkozarskog kraja.

- Razlozi za odabir Potkozarja leže u činjenici da postoje kvalitetni preduslovi za postavku koreografije s obzirom na to da je građa ovog kraja u dobroj mjeri obrađena i dijelom publikovana. Pored toga, postoji težnja da se repertoar područja Krajine dopuni potkozarskim krajem - rekao je umjetnički rukovodilac ANIP "Veselin Masleša" Goran Pupac.

Dodao je da je "Masleša" društvo koje je poznato i po najvećem repertoaru tradicionalnih i scenski prilagođenih igara sa područja Republike Srpske, jer danas na svom repertoaru ima 14 koreografija sa ovih prostora.

- Koreografije tradicionalnih igara Potkozarja će biti zasnovane na stručnom terenskom istraživanju područja Potkozarja, koje su obavljene tokom 2014. godine. Trenutno se radi na koreografiji, muzičkom aranžmanu i vokalnoj obradi, a paralelno sa radom na koreografiji, planira se i rad na tehnički i finansijski veoma zahtjevnom dijelu projekta i nabavci narodne nošnje - kazao je Pupac.

D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana