АНИП Веселин Маслеша чува традиционалне игре Поткозарја

Глас Српске
АНИП Веселин Маслеша чува традиционалне игре Поткозарја

Ансамбл народних игара и пјесама (АНИП) "Веселин Маслеша" проводи пројекат "Истраживање и поставка кореографије традиционалних игара Поткозарја", који је подржао град.

Како су објаснили у овом Ансамблу циљ пројекта је, да се кроз кореографије, од заборава сачува музичко, играчко и етнолошко благо поткозарског краја.

- Разлози за одабир Поткозарја леже у чињеници да постоје квалитетни предуслови за поставку кореографије с обзиром на то да је грађа овог краја у доброј мјери обрађена и дијелом публикована. Поред тога, постоји тежња да се репертоар подручја Крајине допуни поткозарским крајем - рекао је умјетнички руководилац АНИП "Веселин Маслеша" Горан Пупац.

Додао је да је "Маслеша" друштво које је познато и по највећем репертоару традиционалних и сценски прилагођених игара са подручја Републике Српске, јер данас на свом репертоару има 14 кореографија са ових простора.

- Кореографије традиционалних игара Поткозарја ће бити засноване на стручном теренском истраживању подручја Поткозарја, које су обављене током 2014. године. Тренутно се ради на кореографији, музичком аранжману и вокалној обради, а паралелно са радом на кореографији, планира се и рад на технички и финансијски веома захтјевном дијелу пројекта и набавци народне ношње - казао је Пупац.

Д. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана