У вртићима мјеста за још 100 малишана

Јасмина Перишић
У вртићима мјеста за још 100 малишана

Бањалука - У два нова вртића, која ће ове године бити отворена на подручју града, мјеста ће добити 100 малишана.

До краја маја биће завршена адаптација стамбено-пословног објекта у Крфској улици у насељу Обилићево, а до краја године и бивши ресторан "Огњиште" на Старчевици биће претворен у обданиште. У оба објекта биће уложене 472.000 марака.

Ово је "Гласу Српске" потврђено у Градској управи.

- Адаптација у Крфској улици тече без проблема и вртић већ до краја маја треба да прими прве малишане. Цјелокупно уређење ове предшколске установе коштаће град нешто више од 92.000 марака. У том објекту моћи ће да борави 50 дјевојчица и дјечака - казали су у Градској управи.

Што се тиче објекта на Старчевици, припремљена је сва документација.

- У току је јавна набавка за избор најповољнијег извођача радова, за које је издвојено 380.000 КМ. Овај објекат би требало да буде у функцији до краја 2014. године. Капацитет ће му такође бити 50 мјеста. Настојимо да то буде што прије, да би колико-толико била растерећена листа чекања за мјеста у вртићима - рекли су у Градској управи.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Наташа Радуловић је рекла да је тренутно у вртићима смјештено око 2.200 малишана, а да на смјештај чека њих још 2.000.

- Лијепа је вијест да ћемо ускоро добити два нова вртића. С обзиром на то колико дјеце чека на смјештај, требало би нам још доста вртића. Очигледно је да се ради на рјешавању овог проблема и то је велики помак -  рекла је Радуловићева.

Мјештанка насеља Обилићево Сњежана Јовић је казала да се нада да ће у новом вртићу бити мјесто и за њеног малишана.

- Надам се да ћу успјети да упишем дијете у овај вртић, јер је познато да нема довољно мјеста у државним вртићима, а приватни су скупи за просјечне плате грађана -  рекла је Јовићева.

Из Градске управе су истакли да је тренутно у фази израда техничке документације за доградњу старог дијела вртића "Колибри" у улици Петра Пеције у насељу Лазарево.

- Настојаћемо да у догледно вријеме и ту обезбиједимо нова мјеста за наше малишане - казали су у Градској управи.

Чишћење дворишта

Градоначелник Слободан Гаврановић је у суботу са дјецом из вртића "Наташа", у оквиру акције уређења града, засадио у дворишту тог вртића украсна стабла и грмље.

- У току је традиционална прољећна акција уређења и чишћења града, у коју су од ове године први пут укључени и сви вртићи и школе. На овај начин малишане учимо да оплемене свој простор и да у њему уживају - рекао је Гаврановић.

Он је најавио уређење игралишта у дворишту вртића "Наташа" и истакао потребу изградње новог обданишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана