U vrtićima mjesta za još 100 mališana

Jasmina Perišić
U vrtićima mjesta za još 100 mališana

Banjaluka - U dva nova vrtića, koja će ove godine biti otvorena na području grada, mjesta će dobiti 100 mališana.

Do kraja maja biće završena adaptacija stambeno-poslovnog objekta u Krfskoj ulici u naselju Obilićevo, a do kraja godine i bivši restoran "Ognjište" na Starčevici biće pretvoren u obdanište. U oba objekta biće uložene 472.000 maraka.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrđeno u Gradskoj upravi.

- Adaptacija u Krfskoj ulici teče bez problema i vrtić već do kraja maja treba da primi prve mališane. Cjelokupno uređenje ove predškolske ustanove koštaće grad nešto više od 92.000 maraka. U tom objektu moći će da boravi 50 djevojčica i dječaka - kazali su u Gradskoj upravi.

Što se tiče objekta na Starčevici, pripremljena je sva dokumentacija.

- U toku je javna nabavka za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, za koje je izdvojeno 380.000 KM. Ovaj objekat bi trebalo da bude u funkciji do kraja 2014. godine. Kapacitet će mu takođe biti 50 mjesta. Nastojimo da to bude što prije, da bi koliko-toliko bila rasterećena lista čekanja za mjesta u vrtićima - rekli su u Gradskoj upravi.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović je rekla da je trenutno u vrtićima smješteno oko 2.200 mališana, a da na smještaj čeka njih još 2.000.

- Lijepa je vijest da ćemo uskoro dobiti dva nova vrtića. S obzirom na to koliko djece čeka na smještaj, trebalo bi nam još dosta vrtića. Očigledno je da se radi na rješavanju ovog problema i to je veliki pomak -  rekla je Radulovićeva.

Mještanka naselja Obilićevo Snježana Jović je kazala da se nada da će u novom vrtiću biti mjesto i za njenog mališana.

- Nadam se da ću uspjeti da upišem dijete u ovaj vrtić, jer je poznato da nema dovoljno mjesta u državnim vrtićima, a privatni su skupi za prosječne plate građana -  rekla je Jovićeva.

Iz Gradske uprave su istakli da je trenutno u fazi izrada tehničke dokumentacije za dogradnju starog dijela vrtića "Kolibri" u ulici Petra Pecije u naselju Lazarevo.

- Nastojaćemo da u dogledno vrijeme i tu obezbijedimo nova mjesta za naše mališane - kazali su u Gradskoj upravi.

Čišćenje dvorišta

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je u subotu sa djecom iz vrtića "Nataša", u okviru akcije uređenja grada, zasadio u dvorištu tog vrtića ukrasna stabla i grmlje.

- U toku je tradicionalna proljećna akcija uređenja i čišćenja grada, u koju su od ove godine prvi put uključeni i svi vrtići i škole. Na ovaj način mališane učimo da oplemene svoj prostor i da u njemu uživaju - rekao je Gavranović.

On je najavio uređenje igrališta u dvorištu vrtića "Nataša" i istakao potrebu izgradnje novog obdaništa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana