Topliji radijatori u 1.000 stanova

Vesna Popović
Topliji radijatori u 1.000 stanova

Banjaluka - Mini-kotlovnica u naselju Kočićev vijenac koja je juče puštena u topli pogon može zagrijavati 1.000 stanova prosječne površine 60 metara kvadratnih sa srednjom toplotnom izolacijom.

Rekao je to direktor "Toplane" Mićo Milovanović, koji je u kotlovnici zapalio prvu vatru, i dodao da je kapacitet postrojenja šest megavata.

- Kada bi objekti bili izgrađeni u skladu sa evropskim standardima, ova toplana bi mogla grijati 2.000 stanova. Ovo je prva prava i jedina toplana u RS. Sve druge toplane zajedno sa starom gradskom "Toplanom" su obično staro gvožđe u odnosu na ovu. Potpuno je automatizovana, sa mogućnošću daljinskog upravljanja - rekao je Milovanović.

Pojasnio je da potrošači koji su priključeni na ovu toplanu neće odmah imati grijanje iz nje.

- Dobijaće toplotnu energiju sa starog sistema jer za postizanje radne temperature treba od pet do sedam dana - pojasnio je Milovanović. Naglasio je da je ova toplana izgrađena u rekordnom roku.

- Uspjeli smo da realizujemo ovaj projekat za manje od pet mjeseci iako je uobičajeni rok 18 mjeseci, 25. avgusta su ovdje samo bili izliveni temelji, a za manje od 40 dana izgradili smo objekat površine 720 metara kvadratnih i ugradili 250 tona opreme - precizirao je Milovanović.

Podsjetio je da kotlovnica koristi drvnu sječku, za koju je rekao da je dosta jeftiniji energent u odnosu na mazut.

- Kolika će tačno biti ušteda, znaćemo tek na kraju sezone kada vidimo koliko smo potrošili tog energenta - kazao je Milovanović.

Istakao je da bi slično postrojenje na Starčevici trebalo da bude u funkciji do kraja ovog mjeseca i podsjetio da je ukupna vrijednost investicije u oba postrojenja devet miliona KM.

Podstanice

Mićo Milovanović je istakao da je u toku jučerašnjeg dana isporučena toplotna energija do podstanica svim objektima koje grije gradska "Toplana".

- Ukoliko se ne griju neki od stanova, siguran sam da je to zbog zajedničkih ili internih instalacija, a ne zbog nas - naveo je Milovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana