Топлији радијатори у 1.000 станова

Весна Поповић
Топлији радијатори у 1.000 станова

Бањалука - Мини-котловница у насељу Кочићев вијенац која је јуче пуштена у топли погон може загријавати 1.000 станова просјечне површине 60 метара квадратних са средњом топлотном изолацијом.

Рекао је то директор "Топлане" Мићо Миловановић, који је у котловници запалио прву ватру, и додао да је капацитет постројења шест мегавата.

- Када би објекти били изграђени у складу са европским стандардима, ова топлана би могла гријати 2.000 станова. Ово је прва права и једина топлана у РС. Све друге топлане заједно са старом градском "Топланом" су обично старо гвожђе у односу на ову. Потпуно је аутоматизована, са могућношћу даљинског управљања - рекао је Миловановић.

Појаснио је да потрошачи који су прикључени на ову топлану неће одмах имати гријање из ње.

- Добијаће топлотну енергију са старог система јер за постизање радне температуре треба од пет до седам дана - појаснио је Миловановић. Нагласио је да је ова топлана изграђена у рекордном року.

- Успјели смо да реализујемо овај пројекат за мање од пет мјесеци иако је уобичајени рок 18 мјесеци, 25. августа су овдје само били изливени темељи, а за мање од 40 дана изградили смо објекат површине 720 метара квадратних и уградили 250 тона опреме - прецизирао је Миловановић.

Подсјетио је да котловница користи дрвну сјечку, за коју је рекао да је доста јефтинији енергент у односу на мазут.

- Колика ће тачно бити уштеда, знаћемо тек на крају сезоне када видимо колико смо потрошили тог енергента - казао је Миловановић.

Истакао је да би слично постројење на Старчевици требало да буде у функцији до краја овог мјесеца и подсјетио да је укупна вриједност инвестиције у оба постројења девет милиона КМ.

Подстанице

Мићо Миловановић је истакао да је у току јучерашњег дана испоручена топлотна енергија до подстаница свим објектима које грије градска "Топлана".

- Уколико се не грију неки од станова, сигуран сам да је то због заједничких или интерних инсталација, а не због нас - навео је Миловановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана