Studentska praksa i šansa za posao u Gradskoj upravi

Vesna Popović
Studentska praksa i šansa za posao u Gradskoj upravi

Banjaluka - Studentska praksa u Gradskoj upravi i gradskim institucijama, ustanovama i preduzećima, te mogućnost zaposlenja najboljih studenata u gradskoj administraciji samo su neki od ciljeva sporazuma o saradnji između grada i Univerziteta koji su juče potpisali gradonačelnik Igor Radojičić i rektor Milan Mataruga.

- Banjaluka je grad mladih, a istovremeno je ponosna na svoj Univerzitet i vjerujem da će znanje i iskustvo naših studenata biti od koristi za grad. Kroz ovaj sporazum želimo da omogućimo studentima obavljanje prakse u Gradskoj upravi i cijelom javnom sektoru u lokalnom vlasništvu. Postoji slična praksa u drugim gradovima, a mi smo dobar primjer vidjeli u Beogradu i to nam može biti ideja vodilja - naglasio je Radojičić poslije sastanka u Rektoratu.

Mataruga je precizirao da sporazum obuhvata tri važna segmenta.

- Prvi je mogućnost da studenti obavljaju praksu u Gradskoj upravi pod nazivom "BL praksa" i odnosi se na studente završnih godina. Drugi segment je da gradonačelnik i Gradska uprava prepoznaju najbolje studente i žele im ponuditi posao. Treći je da Univerzitet ima najkvalitetnije naučnike, istraživače i zaposlene koji će kroz ovaj sporazum imati mogućnost da, zajedno sa Gradskom upravom, formiraju timove za realizaciju projekata od strateškog značaja za grad - precizirao je Mataruga.

Napomenuo je da sporazum predviđa i unapređenje svih nivoa obrazovanja, razvoj naučnih potencijala i naučnoistraživačke infrastrukture, unapređenje kulturnih i sportskih sadržaja u gradu, zaštitu i unapređenje životne sredine i slično.

Radojičić je juče ozvaničio završetak radova na dječijem igralištu u krugu područne OŠ "Sveti Sava" u Pavlovcu, koji je donirala kompanija "Paspalj". Riječ je o prvom igralištu koje je kroz donacije kompanija izgrađeno u prigradskom naselju.

- Zahvaljujem kompaniji "Paspalj" koja je moderno opremila prostor za igru mališana u Pavlovcu - istakao je Radojičić.

Predstavnik kompanije "Paspalj" Aleksandra Paspalj rekla je da su se rado odazvali akciji koja za cilj ima stvaranje boljih uslova za odrastanje djece.

- Drago nam je da je ovo igralište, koje smo nazvali "Čarobni svijet", baš ovdje izgrađeno i što će mališani moći da uživaju u njemu - rekla je Paspalj.

Odluka

Igor Radojičić je rekao da će grad procijeniti šta su posljedice odluke Ustavnog suda Republike Srpske, koji je utvrdio da odluka Skupštine grada o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana u ulicama Vuka Karadžića, Prvog krajiškog korpusa, Milana Radmana, Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske, kada je dobiju.

- Ne znam šta će se moći uraditi na implementaciji odluke. Pretpostavljam da se radi o objektu bivšeg Radija Banjaluka kojeg više nema. Umjesto njega je napravljen drugi i nemoguće ga je vratiti u staro stanje - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana