Студентска пракса и шанса за посао у Градској управи

Весна Поповић
Студентска пракса и шанса за посао у Градској управи

Бањалука - Студентска пракса у Градској управи и градским институцијама, установама и предузећима, те могућност запослења најбољих студената у градској администрацији само су неки од циљева споразума о сарадњи између града и Универзитета који су јуче потписали градоначелник Игор Радојичић и ректор Милан Матаруга.

- Бањалука је град младих, а истовремено је поносна на свој Универзитет и вјерујем да ће знање и искуство наших студената бити од користи за град. Кроз овај споразум желимо да омогућимо студентима обављање праксе у Градској управи и цијелом јавном сектору у локалном власништву. Постоји слична пракса у другим градовима, а ми смо добар примјер видјели у Београду и то нам може бити идеја водиља - нагласио је Радојичић послије састанка у Ректорату.

Матаруга је прецизирао да споразум обухвата три важна сегмента.

- Први је могућност да студенти обављају праксу у Градској управи под називом "БЛ пракса" и односи се на студенте завршних година. Други сегмент је да градоначелник и Градска управа препознају најбоље студенте и желе им понудити посао. Трећи је да Универзитет има најквалитетније научнике, истраживаче и запослене који ће кроз овај споразум имати могућност да, заједно са Градском управом, формирају тимове за реализацију пројеката од стратешког значаја за град - прецизирао је Матаруга.

Напоменуо је да споразум предвиђа и унапређење свих нивоа образовања, развој научних потенцијала и научноистраживачке инфраструктуре, унапређење културних и спортских садржаја у граду, заштиту и унапређење животне средине и слично.

Радојичић је јуче озваничио завршетак радова на дјечијем игралишту у кругу подручне ОШ "Свети Сава" у Павловцу, који је донирала компанија "Паспаљ". Ријеч је о првом игралишту које је кроз донације компанија изграђено у приградском насељу.

- Захваљујем компанији "Паспаљ" која је модерно опремила простор за игру малишана у Павловцу - истакао је Радојичић.

Представник компаније "Паспаљ" Александра Паспаљ рекла је да су се радо одазвали акцији која за циљ има стварање бољих услова за одрастање дјеце.

- Драго нам је да је ово игралиште, које смо назвали "Чаробни свијет", баш овдје изграђено и што ће малишани моћи да уживају у њему - рекла је Паспаљ.

Одлука

Игор Радојичић је рекао да ће град процијенити шта су посљедице одлуке Уставног суда Републике Српске, који је утврдио да одлука Скупштине града о доношењу измјене дијела Регулационог плана у улицама Вука Караџића, Првог крајишког корпуса, Милана Радмана, Младена Стојановића и Краља Петра Првог Карађорђевића није у сагласности са Уставом Српске, када је добију.

- Не знам шта ће се моћи урадити на имплементацији одлуке. Претпостављам да се ради о објекту бившег Радија Бањалука којег више нема. Умјесто њега је направљен други и немогуће га је вратити у старо стање - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана