Proizvodnju hrane grad subvencioniše sa 318.000 KM

Vesna Popović
Proizvodnju hrane grad subvencioniše sa 318.000 KM

Banjaluka - Za subvencije kojima će se podstaći ratari da neplodno zemljište pretvore u parcele za proizvodnju hrane Gradska uprava obezbijedila je 318.000 KM.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je u petak javni poziv  na koji će poljoprivrednici moći da kandiduju projekte koji će biti sufinansirani tim novcem.

- Sredstva koja će biti podijeljena prikupljena su na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe. Cilj nam je poboljšanje kvaliteta zemljišta kroz popravke i poboljšanja plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije te sprovođenje postupka komasacije - rekli su u ovom centru.

Dodali su da će javni poziv biti otvoren do 15. septembra i da se mogu prijaviti preduzeća i pojedinci sa ruralnog područja grada, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost.

- Maksimalna sredstva koja aplikant može dobiti su određena u visini od 60 odsto od vrijednosti projekta i ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu - naveli su u centru.

Kazali su da je minimalna površina zemljišta koja se može obuhvatiti ovim mjerama jedan a maksimalna pet hektara.

- Osnovni ciljevi podjele podsticaja su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje  njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti kroz uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, lošijeg kvaliteta ili su neplodna - naglasili su u ovom centru.

Ovo nisu jedine subvencije koje grad preko Centra za razvoj poljoprivrede i sela dodjeljuje za proizvodnju hrane. Tako je ove godine izdvojeno oko milion KM za unapređenje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnju hladnjača i sušara, objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije. Ovaj novac je raspoređen na 345 poljoprivrednika. Potpisivanje prvih ugovora je počelo u julu od čega je 210 za subvencionisanje razvoja gazdinstava i proizvodnje, a 135 su ostvarili prava na premije za pčelinja društva i steone junice.

Podjela

Lani je 134 poljoprivrednika dobilo subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta. U 2016. godini u budžetu grada za te namjene je bilo obezbijeđeno 324.00 KM. Od 2013. do 2016. godine po osnovu naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za ukupno 341 poljoprivredno gazdinstvo, dodijeljena su sredstva od 826.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana