Производњу хране град субвенционише са 318.000 КМ

Весна Поповић
Производњу хране град субвенционише са 318.000 КМ

Бањалука - За субвенције којима ће се подстаћи ратари да неплодно земљиште претворе у парцеле за производњу хране Градска управа обезбиједила је 318.000 КМ.

Центар за развој пољопривреде и села расписао је у петак јавни позив  на који ће пољопривредници моћи да кандидују пројекте који ће бити суфинансирани тим новцем.

- Средства која ће бити подијељена прикупљена су на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе. Циљ нам је побољшање квалитета земљишта кроз поправке и побољшања плодности земљишта, спровођење противерозивних мјера или мелиорације те спровођење поступка комасације - рекли су у овом центру.

Додали су да ће јавни позив бити отворен до 15. септембра и да се могу пријавити предузећа и појединци са руралног подручја града, којима је пољопривреда основна дјелатност.

- Максимална средства која апликант може добити су одређена у висини од 60 одсто од вриједности пројекта и не могу бити већа од 6.000 КМ по пројекту - навели су у центру.

Казали су да је минимална површина земљишта која се може обухватити овим мјерама један а максимална пет хектара.

- Основни циљеви подјеле подстицаја су унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварања тржишно оријентисаних произвођача, јачање  њихове конкурентности и смањења стопе незапослености кроз уређење пољопривредних земљишта која су деградирана, запуштена, лошијег квалитета или су неплодна - нагласили су у овом центру.

Ово нису једине субвенције које град преко Центра за развој пољопривреде и села додјељује за производњу хране. Тако је ове године издвојено око милион КМ за унапређење воћарске и производње у заштићеним просторима, изградњу хладњача и сушара, објеката за узгој стоке, набавку опреме и пољопривредне механизације. Овај новац је распоређен на 345 пољопривредника. Потписивање првих уговора је почело у јулу од чега је 210 за субвенционисање развоја газдинстава и производње, а 135 су остварили права на премије за пчелиња друштва и стеоне јунице.

Подјела

Лани је 134 пољопривредника добило субвенције за побољшање квалитета земљишта. У 2016. години у буџету града за те намјене је било обезбијеђено 324.00 КМ. Од 2013. до 2016. године по основу накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за укупно 341 пољопривредно газдинство, додијељена су средства од 826.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана