Poljoprivredne apoteke prebukirane kupcima

Danijela Stokanić
Poljoprivredne apoteke prebukirane kupcima

Banjaluka - Dolaskom ljepših dana i približavanjem proljeća poljoprivrednici, ali i stanovnici Banjaluke koji imaju svoje bašte u dvorištima, okupirali su poljoprivredne apoteke. Tako su se juče na Novoj pijaci u Lazarevu masovno kupovali sjemena i sadni materijal povrća, voća i cvijeća…

Trgovci ističu da je, uprkos tome što je zemljište za sjetvu još vlažno, najveća potražnja za krompirom, lukom i sjemenima graška, krastavca, paprike, zelene salate...

- S obzirom na ekonomsku situaciju, zadovoljan sam prodajom sjemena i sadnica. Ljudi sade na svakom pedlju zemlje, bez obzira na to da li imaju velika poljoprivredna gazdinstva ili male bašte u dvorištima. Za sada prodaja ide odlično, a ovakvu, ako ne i bolju prođu, očekujemo i u naredna dva mjeseca - rekao je prodavac u jednoj poljoprivrednoj apoteci na banjalučkoj Novoj pijaci Dragan Popović.

Dodao je da su cijene sjemena i sadnica u odnosu na ranije godine ostale nepromijenjene, osim krompira, koji je čak i pojeftinio.

- Najviše se traže krompir i luk. Kilogram sjemenskog krompira je od 0,75 do 1,60 maraka, dok je rasad crvenog luka 2,50 KM. Sjemena u malim kesama su 0,45, dok su veća pakovanja 0,80 KM. Najbolja prodaja sjemena je utorkom i nedjeljom - istakao je Popović.

Pored toga, Popović je dodao da ne manjka ni kupaca sadnica voćaka, kao ni ruža i ostalog cvijeća.

Njegova koleginica iz druge radnje Bojana Kosić, koja juče od posla nije imala vremena ni da predahne, kaže da je od početka marta krenula pomama za sjemenima i sadnicama.

- Poljoprivrednici su uveliko počeli sa sadnjom voća i povrća. Ne znam ni sama koliko sam sjemena do sada prevalila preko ruke. Mogla bih reći da prodaja sjemena i sadnica nikad nije bila bolja. Vjerovatno su na prodaju uticale i cijene, koje su ove godine niže nego ranije - rekla je Kosićeva zadovoljno trljajući ruke.

Dodala je da su za ovih proteklih 17 dana najviše kupovani krompir, luk i sitna sjemena.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo rekao je da je polovina marta idealno vrijeme sa sjetvu povrća.

- S obzirom na to da meteorolozi najavljuju idućih dana lijepo vrijeme, može se početi sa sjetvom luka, kupusa i mrkve, dok za krompir, zbog nedavnih kiša, zemlja treba još malo da se osuši - rekao je Mastalo.

Dodao je da su, s obzirom na plate, cijene sjemena visoke. Pored toga, prošla godina je za povrtare bila mnogo teška jer su zbog poplave i kiša imali mnogo truleži od povrća.

Mještanka Zalužana Mileva Račić kaže da svaki ćošak svog dvorišta iskoristi za sjetvu.

- Posijala sam tri gredice luka i nešto manje salate, još sam planirala da kupim krompira. Međutim, cijene sjemena su solidne, s obzirom na to koliko je voće i povrće iz moje bašte kvalitetnije od onog kupljenog u prodavnici - rekla je Račićeva.

Cijene

Krompir    0,75 - 1,60 KM

Crveni luk          2,50 KM

Zelena salata 0,40 - 0,85

Paprika     0,40 - 0,85

Krastavac  0,40 - 0,85

Tikvice      0,40 - 0,85

Grašak      0,40 - 0,85

Špinat      0,40 - 0,85
Sadnice voća 3,90

Vinova loza 3 - 3,60

Ruže 2,70 - 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana