Пољопривредне апотеке пребукиране купцима

Данијела Стоканић
Пољопривредне апотеке пребукиране купцима

Бањалука - Доласком љепших дана и приближавањем прољећа пољопривредници, али и становници Бањалуке који имају своје баште у двориштима, окупирали су пољопривредне апотеке. Тако су се јуче на Новој пијаци у Лазареву масовно куповали сјемена и садни материјал поврћа, воћа и цвијећа…

Трговци истичу да је, упркос томе што је земљиште за сјетву још влажно, највећа потражња за кромпиром, луком и сјеменима грашка, краставца, паприке, зелене салате...

- С обзиром на економску ситуацију, задовољан сам продајом сјемена и садница. Људи саде на сваком педљу земље, без обзира на то да ли имају велика пољопривредна газдинства или мале баште у двориштима. За сада продаја иде одлично, а овакву, ако не и бољу прођу, очекујемо и у наредна два мјесеца - рекао је продавац у једној пољопривредној апотеци на бањалучкој Новој пијаци Драган Поповић.

Додао је да су цијене сјемена и садница у односу на раније године остале непромијењене, осим кромпира, који је чак и појефтинио.

- Највише се траже кромпир и лук. Килограм сјеменског кромпира је од 0,75 до 1,60 марака, док је расад црвеног лука 2,50 КМ. Сјемена у малим кесама су 0,45, док су већа паковања 0,80 КМ. Најбоља продаја сјемена је уторком и недјељом - истакао је Поповић.

Поред тога, Поповић је додао да не мањка ни купаца садница воћака, као ни ружа и осталог цвијећа.

Његова колегиница из друге радње Бојана Косић, која јуче од посла није имала времена ни да предахне, каже да је од почетка марта кренула помама за сјеменима и садницама.

- Пољопривредници су увелико почели са садњом воћа и поврћа. Не знам ни сама колико сам сјемена до сада превалила преко руке. Могла бих рећи да продаја сјемена и садница никад није била боља. Вјероватно су на продају утицале и цијене, које су ове године ниже него раније - рекла је Косићева задовољно трљајући руке.

Додала је да су за ових протеклих 17 дана највише куповани кромпир, лук и ситна сјемена.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало рекао је да је половина марта идеално вријеме са сјетву поврћа.

- С обзиром на то да метеоролози најављују идућих дана лијепо вријеме, може се почети са сјетвом лука, купуса и мркве, док за кромпир, због недавних киша, земља треба још мало да се осуши - рекао је Мастало.

Додао је да су, с обзиром на плате, цијене сјемена високе. Поред тога, прошла година је за повртаре била много тешка јер су због поплаве и киша имали много трулежи од поврћа.

Мјештанка Залужана Милева Рачић каже да сваки ћошак свог дворишта искористи за сјетву.

- Посијала сам три гредице лука и нешто мање салате, још сам планирала да купим кромпира. Међутим, цијене сјемена су солидне, с обзиром на то колико је воће и поврће из моје баште квалитетније од оног купљеног у продавници - рекла је Рачићева.

Цијене

Кромпир    0,75 - 1,60 КМ

Црвени лук          2,50 КМ

Зелена салата 0,40 - 0,85

Паприка     0,40 - 0,85

Краставац  0,40 - 0,85

Тиквице      0,40 - 0,85

Грашак      0,40 - 0,85

Шпинат      0,40 - 0,85
Саднице воћа 3,90

Винова лоза 3 - 3,60

Руже 2,70 - 4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана