Održana Deveta smotra dječijeg folklora u Debeljacima: Mališani u nošnjama priredili dan za pamćenje

Jasmina Perišić
Održana Deveta smotra dječijeg folklora u Debeljacima: Mališani u nošnjama priredili dan za pamćenje

Banjaluka - U šarenilu narodnih nošnji, igrama, pjesmama i dječijim osmijesima tokom "Devete smotre dječijeg folklora", koja je u nedjelju u Debeljacima održana u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "14. februar" iz ovog naselja, uživalo je rekordnih 1.500 posjetilaca.

Na manifestaciji koju je otvorio predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i kandidat za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić, učestvovalo je 240 mališana iz 14 kulturno-umjetničkih društava iz čitave RS.

Radojičić je kazao da mu je bila čast da otvori ovu manifestaciju.

- Drago mi je da se nastavlja tradicija smotre dječijeg folklora, jer nije lako organizovati jedan takav događaj. Nadam se da ćemo iduće godine slaviti jubilej i potrudiću se koliko je u mojoj moći da ih i dalje podržavam u njegovanju tradicije i običaja - rekao je Radojičić.

Predsjednik KUD-a "14. februar" Dragan Kavić rekao je da je prezadovoljan odzivom učesnika i posjetilaca, te je zahvalio svima koji su svojom podrškom doprinijeli da se smotra ove godine podigne na viši nivo.

- Počastvovani smo prisustvom gospodina Radojičića koji se odazvao našem pozivu da otvori manifestaciju. Posebno zahvaljujem majkama naših mališana koje su donijele brdo kolača kojima su se sladili kako djeca tako i odrasli - kazao je Kavić.

U prvom dijelu programa mališani su odmjerili snage u trčanju, povlačenju konopca, te skakanju u vrećama. Konkurenciju je nadjačao KUD "Saničani" iz Prijedora, dok su drugo i treće mjesto osvojili "Rudar brio" iz Maslovara i "Đerdan" iz Trna.

Poslije zajedničkog ručka, mališani u narodnim nošnjama prodefilovali su Debeljacima praćenim dugim aplauzima mještana koji su ih oduševljeno pozdravljali.

U revijalnom dijelu programa učesnici su izveli odabrane igre.

Član KUD-a domaćina Aleksandar Ličanin, ponosan što je imao priliku da učestvuje na smotri, pozvao je svoje vršnjake da počnu da igraju narodne igre u folklornim društvima, poručivši da će im to zasigurno biti odlična prilika da se druže.

Prostorije

Kulturno-umjetničko društvo "14. februar" osnovano je 2007. godine i broji ukupno 60 članova.

- Od prve godine postojanja organizujemo "Smotru dječijeg folklora" i trudićemo se da tradiciju i održimo. Imamo problema sa neuslovnim prostorijama u Društvenom domu MZ Debeljaci gdje smo smješteni. Molili smo da nam grad dozvoli da koristimo salu Mjesne zajednice i gornji sprat Doma, ali nismo dobili dozvolu - rekao je Kavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana