Одржана Девета смотра дјечијег фолклора у Дебељацима: Малишани у ношњама приредили дан за памћење

Јасмина Перишић
Одржана Девета смотра дјечијег фолклора у Дебељацима: Малишани у ношњама приредили дан за памћење

Бањалука - У шаренилу народних ношњи, играма, пјесмама и дјечијим осмијесима током "Девете смотре дјечијег фолклора", која је у недјељу у Дебељацима одржана у организацији Културно-умјетничког друштва "14. фебруар" из овог насеља, уживало је рекордних 1.500 посјетилаца.

На манифестацији коју је отворио предсједник Градског одбора СНСД-а и кандидат за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић, учествовало је 240 малишана из 14 културно-умјетничких друштава из читаве РС.

Радојичић је казао да му је била част да отвори ову манифестацију.

- Драго ми је да се наставља традиција смотре дјечијег фолклора, јер није лако организовати један такав догађај. Надам се да ћемо идуће године славити јубилеј и потрудићу се колико је у мојој моћи да их и даље подржавам у његовању традиције и обичаја - рекао је Радојичић.

Предсједник КУД-а "14. фебруар" Драган Кавић рекао је да је презадовољан одзивом учесника и посјетилаца, те је захвалио свима који су својом подршком допринијели да се смотра ове године подигне на виши ниво.

- Почаствовани смо присуством господина Радојичића који се одазвао нашем позиву да отвори манифестацију. Посебно захваљујем мајкама наших малишана које су донијеле брдо колача којима су се сладили како дјеца тако и одрасли - казао је Кавић.

У првом дијелу програма малишани су одмјерили снаге у трчању, повлачењу конопца, те скакању у врећама. Конкуренцију је надјачао КУД "Саничани" из Приједора, док су друго и треће мјесто освојили "Рудар брио" из Масловара и "Ђердан" из Трна.

Послије заједничког ручка, малишани у народним ношњама продефиловали су Дебељацима праћеним дугим аплаузима мјештана који су их одушевљено поздрављали.

У ревијалном дијелу програма учесници су извели одабране игре.

Члан КУД-а домаћина Александар Личанин, поносан што је имао прилику да учествује на смотри, позвао је своје вршњаке да почну да играју народне игре у фолклорним друштвима, поручивши да ће им то засигурно бити одлична прилика да се друже.

Просторије

Културно-умјетничко друштво "14. фебруар" основано је 2007. године и броји укупно 60 чланова.

- Од прве године постојања организујемо "Смотру дјечијег фолклора" и трудићемо се да традицију и одржимо. Имамо проблема са неусловним просторијама у Друштвеном дому МЗ Дебељаци гдје смо смјештени. Молили смо да нам град дозволи да користимо салу Мјесне заједнице и горњи спрат Дома, али нисмо добили дозволу - рекао је Кавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана