Male turiste oduševile ljepote Banjaluci

Vesna Popović
Male turiste oduševile ljepote Banjaluci

Banjaluka - Mališani iz gradskih vrtića, njih oko 50, bili su oduševljeni ljepotama i znamenitostima grada. Obilazak "malih turista" iz vrtića "Naša djeca" organizovale su turističke organizacije grada i RS u sklopu trećeg projekta "Mala Banjaluka".

- Naučili smo kako je nastala Banjaluka, kako tete vezu i šetali gradom. Baš nam je bilo lijepo. Razgledali smo lutke u pozorištu. Nikada ranije tamo nisam bila. Najviše sam se radovala druženju sa zmajem - rekla je jedan o "malih turista" Ana.

Njenoj drugarici Sofiji su se najviše svidjele lutke u pozorištu.

- Voljela bih da lutke nisu bile iza stakla i da možemo da se igramo njima - kazala je Sofija.

Osim pozorišnih lutaka, Sofiju su mnogo oduševili i oklopi koje su vidjeli u restoranu "Kazamat", a koji su za nju "vitezovi iz priča".

Grupu "malih turista" je predvodio vodič Zoran Sanković odjeven u kostim zmaja, koji je asocijacija na legendu o nastanku imena grada Banjaluka.

- Cilj ovog projekta je da djeca nauče što više o sredini u kojoj žive. Želja nam je da ih upoznamo sa čudesnim svijetom oko njih, turističkim bogatstvom koje Banjaluka može da ponudi. Mališani su obišli centar grada, posjetili su Udruženje žena "Duga" i vidjeli kako nastaje čuveni zmijanjski vez i šta znači tkanje, kako nastaje predstava i lutke u Dječijem pozorištu - kazao je Sanković.

Istakao je da je poseban akcenat stavljen i na profesiju turističkog vodiča, jer je mališanima pokazano koliko je to interesantno zanimanje.

- Obilazak je uključivao tvrđavu Kastel i restoran "Kazamat", čiji enterijer odiše srednjovjekovnim uređenjem, a djeca su imala priliku da vide eksponate iz prošlosti - naveo je Sanković i dodao da će ove ture biti organizovane do sutra.

Predah

U svom pohodu na grad mališani su imali i kratak predah u poslastičarnici "Manja". Sabirali su utiske, takmičili su se međusobno u tome ko je više detalja na ovoj avanturi zapamtio i uživali u mafinima.

- Bilo nam je lijepo i jeli smo kolače koji su bili super. Grad je lijep i nastojaću da sa mamom i tatom što više šetam, posebno po onim kulama od kamenja - kazala je četvorogodišnja Nađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana