Мале туристе одушевиле љепоте Бањалуци

Весна Поповић
Мале туристе одушевиле љепоте Бањалуци

Бањалука - Малишани из градских вртића, њих око 50, били су одушевљени љепотама и знаменитостима града. Обилазак "малих туриста" из вртића "Наша дјеца" организовале су туристичке организације града и РС у склопу трећег пројекта "Мала Бањалука".

- Научили смо како је настала Бањалука, како тете везу и шетали градом. Баш нам је било лијепо. Разгледали смо лутке у позоришту. Никада раније тамо нисам била. Највише сам се радовала дружењу са змајем - рекла је један о "малих туриста" Ана.

Њеној другарици Софији су се највише свидјеле лутке у позоришту.

- Вољела бих да лутке нису биле иза стакла и да можемо да се играмо њима - казала је Софија.

Осим позоришних лутака, Софију су много одушевили и оклопи које су видјели у ресторану "Казамат", а који су за њу "витезови из прича".

Групу "малих туриста" је предводио водич Зоран Санковић одјевен у костим змаја, који је асоцијација на легенду о настанку имена града Бањалука.

- Циљ овог пројекта је да дјеца науче што више о средини у којој живе. Жеља нам је да их упознамо са чудесним свијетом око њих, туристичким богатством које Бањалука може да понуди. Малишани су обишли центар града, посјетили су Удружење жена "Дуга" и видјели како настаје чувени змијањски вез и шта значи ткање, како настаје представа и лутке у Дјечијем позоришту - казао је Санковић.

Истакао је да је посебан акценат стављен и на професију туристичког водича, јер је малишанима показано колико је то интересантно занимање.

- Обилазак је укључивао тврђаву Кастел и ресторан "Казамат", чији ентеријер одише средњовјековним уређењем, а дјеца су имала прилику да виде експонате из прошлости - навео је Санковић и додао да ће ове туре бити организоване до сутра.

Предах

У свом походу на град малишани су имали и кратак предах у посластичарници "Мања". Сабирали су утиске, такмичили су се међусобно у томе ко је више детаља на овој авантури запамтио и уживали у мафинима.

- Било нам је лијепо и јели смо колаче који су били супер. Град је лијеп и настојаћу да са мамом и татом што више шетам, посебно по оним кулама од камења - казала је четворогодишња Нађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана