Debeljaci: Đaci od septembra u novim klupama

Aleksandra Srdić
Debeljaci: Đaci od septembra u novim klupama

Banjaluka - Poslije višegodišnjeg čekanja, učenici područne Osnovne škole "Stanko Rakita" u Debeljacima će u septembru sjesti u klupe u novoj učionici koja je trenutno u izgradnji.

Plan je bio da đaci koriste novu prostoriju od marta ali će to ipak da učine početkom nove školske godine.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poručuju da je iz Razvojnog programa, u ove svrhe, odobreno 90.000 maraka i da će cjelokupan posao biti priveden kraju za mjesec dana.

U školi objašnjavaju da su spoljašnji radovi završeni, odnosno postavljena je fasada i novi krov.

- Ima još mnogo toga da se uradi unutra, jer je planirano da učionica od 71 kvadrata bude kvalitetno opremljena. Dozvole su mnogo skupe i tu smo imali najviše problema. Troškovi oko papirologije su iznosili oko 13.000 maraka - ističe direktor škole Milenko Dujaković je istakao da im je grad, takođe, dosta pomogao oko izgradnje temelja i izrade projektne dokumentacije.

Obezbjeđenjem nove prostorije, biće rasterećena centralna škola "Stanko Rakita" u Vrbanji, u kojoj se sada nastava odvija u tri smjene. Zbog nedostatka učionica u školi Debeljacima, određen broj školaraca mora da putuje u Vrbanju ali će uskoro taj problem biti prošlost.

- Dogradnjom nove učionice biće omogućene vannastavne aktivnosti. Pored dogradnje, biće uređeno i cijelo školsko dvorište, te izgrađen ulaz sa rampom za osobe sa invaliditetom - kaže Dujaković.

U područnoj školi u Debeljacima nastavu pohađaju 84 učenika u svega dvije učionice.

Gradska uprava

Izgradnju učionice finansirali su resorno ministarstvo i grad. Portparol gradske uprave Milenko Šajić rekao je da je grad u ove svrhe uložio 41.115 KM.

- U 2011. za izradu urbanističko-tehničkih uslova izdvojeno je 1.404 marke, za izradu projektne dokumentacije 6.669, a za tehničku kontrolu projekta 117 maraka. Prošle godine uprava grada je uložila više od 30.000 maraka, od čega su troškovi izrade temelja koštali 29.651 KM - rekao je Šajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana