Дебељаци: Ђаци од септембра у новим клупама

Александра Срдић
Дебељаци: Ђаци од септембра у новим клупама

Бањалука - Послије вишегодишњег чекања, ученици подручне Основне школе "Станко Ракита" у Дебељацима ће у септембру сјести у клупе у новој учионици која је тренутно у изградњи.

План је био да ђаци користе нову просторију од марта али ће то ипак да учине почетком нове школске године.

Из Министарства просвјете и културе РС поручују да је из Развојног програма, у ове сврхе, одобрено 90.000 марака и да ће цјелокупан посао бити приведен крају за мјесец дана.

У школи објашњавају да су спољашњи радови завршени, односно постављена је фасада и нови кров.

- Има још много тога да се уради унутра, јер је планирано да учионица од 71 квадрата буде квалитетно опремљена. Дозволе су много скупе и ту смо имали највише проблема. Трошкови око папирологије су износили око 13.000 марака - истиче директор школе Миленко Дујаковић је истакао да им је град, такође, доста помогао око изградње темеља и израде пројектне документације.

Обезбјеђењем нове просторије, биће растерећена централна школа "Станко Ракита" у Врбањи, у којој се сада настава одвија у три смјене. Због недостатка учионица у школи Дебељацима, одређен број школараца мора да путује у Врбању али ће ускоро тај проблем бити прошлост.

- Доградњом нове учионице биће омогућене ваннаставне активности. Поред доградње, биће уређено и цијело школско двориште, те изграђен улаз са рампом за особе са инвалидитетом - каже Дујаковић.

У подручној школи у Дебељацима наставу похађају 84 ученика у свега двије учионице.

Градска управа

Изградњу учионице финансирали су ресорно министарство и град. Портпарол градске управе Миленко Шајић рекао је да је град у ове сврхе уложио 41.115 КМ.

- У 2011. за израду урбанистичко-техничких услова издвојено је 1.404 марке, за израду пројектне документације 6.669, а за техничку контролу пројекта 117 марака. Прошле године управа града је уложила више од 30.000 марака, од чега су трошкови израде темеља коштали 29.651 КМ - рекао је Шајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана