Цивилна заштита само на папиру

Весна Поповић
Цивилна заштита само на папиру

Бањалука - Одреди Цивилне заштите постоје само на папиру, јер није познато које су дужности њихових чланова. Поред тога, људство није прошло било какву обуку из области спасавања и пружања помоћи угроженима, а не располажу ни са било каквом опремом.

Ово су "Гласу Српске" потврдили у мјесним заједницама које су надлежне за формирање јединица Цивилне заштите.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Карановац Бошко Вуксан је рекао да је формиран одред ЦЗ који броји 26 чланова.

-  Све је послије стало на томе. Одзив мјештана код формирања одреда је био одличан, али људи не знају које су њихове обавезе. Карановац је прво плавно подручје на територији града, али није добро што се ништа не предузима о питању обуке, организације, објашњења људству који су њихови задаци...  Речено нам је да ћемо добити чамце и одијела, али за сада ништа ни од тога -  додао је Вуксан.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Небојша Тојагић рекао је да новоформирани одред у овој МЗ има 16 чланова.

- Након што је покренут тај процес организовали смо збор грађана на којем су присуствовали представници Одсјека за цивилну заштите. Обећано је да ће у неком разумном периоду чланови нашег одреда ЦЗ добити одређену опрему и да ће бити организована обука из различитих области дјеловања цивилне заштите. На том питању није ништа даље урађено - рекао је Тојагић.

Нагласио је да је такође остало неразјашњено и питање да ли ти људи имају право на неку накнаду за свој ангажман.

- Свело се на то да имамо 16 људи који у случају потребе не знају шта треба да раде ни које су им обавезе - додао је Тојагић.

Сличне информације смо добили и из МЗ Врбања у којој су потврдили да послије обавјештења да треба да формирају одред нису добили друге информације из Градске управе.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Врбања Богдан Маријановић је рекао да је било тешко анимирати становнике ове МЗ да се ангажују.

- Одред има пет чланова који нису прошли обуку. Додатни проблем је био што је тешко било анимирати људе да се ангажују, јер нису заинтересовани. Они који су незапослени нису заинтересовани, а они који раде тешко налазе времена - додао је Маријановић.

И поред упорних инсистирања, из Градске управе нисмо успјели да добијемо одговоре о њиховим плановима за начин функционисања и организовања ових одреда Цивилне заштите.

Одлука

Након прошлогодишњих мајских и августовских поплава градоначелник Слободан Гаврановић донио је одлуку о формирању јединица и тимова Цивилне заштите града Бањалука. Зависно од величине мјесне заједнице и степена угрожености требало би да имају одјељење од 12 припадника, односно један или два вода од по 24 припадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана