Бањалука: Уклањање отпада до 20. априла

Сања Амиџић
Бањалука: Уклањање отпада до 20. априла

Бањалука - Симболичном садњом стабла у дворишту Основне школе "Јован Дучић" у Залужанима у понедјељак, 30. марта званично ће почети прољећна акција чишћења и уређења града, која ће трајати до 20. априла.

Рекао је ово јуче градоначелник Слободан Гаврановић и додао да ће за прољећну и јесењу акцију уређења града из буџета бити издвојено 40.000 марака.

- Сваке године у прољеће организујемо ову акцију с циљем да се прикупи што више крупног отпада, старих ствари, отпада из ријека и другог смећа који угрожава животну средину осим грађевинског чији одвоз није планиран. Бањалука је један од најуређенијих градова у Европи и то тако треба остати - казао је Гаврановић.

Он је додао да ће се од 30. марта до 11. априла смеће одвозити из градских насеља на десној обали Врбаса и сеоског подручја које гравитира уз магистрални пут Бањалука - Јајце те платоа Мањача.

- Од 9. до 20. априла  отпад ће се одвозити са лијеве обале Врбаса и сеоског подручја уз магистрални пут  Бањалука - Приједор и Бањалука - Бронзани Мајдан - рекао је Гаврановић и додао да ће смеће са градског подручја одвозити предузеће "Чистоћа", а са сеоског "Еко-евро тим".

Према његовим ријечима након завршетка ове акције почиње акција бирања најуређенијег дворишта, школског дворишта, простора заједнице етажних власника и најљепшег балкона.

- Већ традиционална акција "Бирајмо најуређеније" планирана је од 27. априла до 5. јуна гдје ће по завршетку акције власници најуређенијег простора добити новчане награде - казао је Гаврановић.

Према подацима из Градске управе у прошлогодишњој прољећној акцији уређења града прикупљено је 411 тона отпада.

- Највише смећа, 286 тона, прикупљено је у градским насељима док је на сеоском подручју прикупљено 125 тона - казали су у Градској управи.

Мјештанка Врбање Петра Марјановић каже да сваке године у периоду уређења града на предвиђено мјесто изнесе сав кабасти отпад.

- Овакве акције на подручју града су добре, јер има становништва које није у могућности да отпад одвезе на прописана мјеста која су изван града - казала је Марјановићева.

Сат за планету

Градска власт и ове године подржаће акцију "Сат за планету земљу" која ће бити одржана 28. марта.

- На сат времена свјетла ће бити искључена на  згради Градске управе, на појединим објектима у ужем центру града, те јавна расвјета у Господској улици и у дијелу улице Краља Петра Првог  Карађорђевића - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана