Banjaluka: Uklanjanje otpada do 20. aprila

Sanja Amidžić
Banjaluka: Uklanjanje otpada do 20. aprila

Banjaluka - Simboličnom sadnjom stabla u dvorištu Osnovne škole "Jovan Dučić" u Zalužanima u ponedjeljak, 30. marta zvanično će početi proljećna akcija čišćenja i uređenja grada, koja će trajati do 20. aprila.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da će za proljećnu i jesenju akciju uređenja grada iz budžeta biti izdvojeno 40.000 maraka.

- Svake godine u proljeće organizujemo ovu akciju s ciljem da se prikupi što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka i drugog smeća koji ugrožava životnu sredinu osim građevinskog čiji odvoz nije planiran. Banjaluka je jedan od najuređenijih gradova u Evropi i to tako treba ostati - kazao je Gavranović.

On je dodao da će se od 30. marta do 11. aprila smeće odvoziti iz gradskih naselja na desnoj obali Vrbasa i seoskog područja koje gravitira uz magistralni put Banjaluka - Jajce te platoa Manjača.

- Od 9. do 20. aprila  otpad će se odvoziti sa lijeve obale Vrbasa i seoskog područja uz magistralni put  Banjaluka - Prijedor i Banjaluka - Bronzani Majdan - rekao je Gavranović i dodao da će smeće sa gradskog područja odvoziti preduzeće "Čistoća", a sa seoskog "Eko-evro tim".

Prema njegovim riječima nakon završetka ove akcije počinje akcija biranja najuređenijeg dvorišta, školskog dvorišta, prostora zajednice etažnih vlasnika i najljepšeg balkona.

- Već tradicionalna akcija "Birajmo najuređenije" planirana je od 27. aprila do 5. juna gdje će po završetku akcije vlasnici najuređenijeg prostora dobiti novčane nagrade - kazao je Gavranović.

Prema podacima iz Gradske uprave u prošlogodišnjoj proljećnoj akciji uređenja grada prikupljeno je 411 tona otpada.

- Najviše smeća, 286 tona, prikupljeno je u gradskim naseljima dok je na seoskom području prikupljeno 125 tona - kazali su u Gradskoj upravi.

Mještanka Vrbanje Petra Marjanović kaže da svake godine u periodu uređenja grada na predviđeno mjesto iznese sav kabasti otpad.

- Ovakve akcije na području grada su dobre, jer ima stanovništva koje nije u mogućnosti da otpad odveze na propisana mjesta koja su izvan grada - kazala je Marjanovićeva.

Sat za planetu

Gradska vlast i ove godine podržaće akciju "Sat za planetu zemlju" koja će biti održana 28. marta.

- Na sat vremena svjetla će biti isključena na  zgradi Gradske uprave, na pojedinim objektima u užem centru grada, te javna rasvjeta u Gospodskoj ulici i u dijelu ulice Kralja Petra Prvog  Karađorđevića - kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ulice i naselja bez struje
Ulice i naselja bez struje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana