Бањалука: На Новом гробљу још шест мјеста

Данијела Стоканић
Бањалука: На Новом гробљу још шест мјеста

Бањалука - Градско гробље у насељу Побрђе тренутно располаже са свега шест слободних гробних мјеста и свега три гробнице, што је довољно само за ову седмицу.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор "Градског гробља" Недељко Милаковић и додао да би проблем са слободним мјестима могао да настане већ од идућег понедјељка.

- Ако ускоро са градом не потпишемо уговор у којем нам се новоизграђено гробље у Врбањи даје на управљање, доћи ћемо у ситуацију да нећемо имати гдје да сахрањујемо покојнике - казао је Милаковић.

Додао је да су сви предуслови за склапање уговора испуњени.

- Управа "Градског гробља" се преселила у нове просторије на новоизграђеном комплексу у Врбањи још у септембру. Поред тога, у међувремену смо изградили 70 гробница и око 200 гробних мјеста. Наручили смо и сву потребну погребну опрему, али узалуд све, без уговора нема сахрањивања - истакао је Милаковић.

Милаковић је нагласио да скоро сваки други дан дописом обавјештавају представнике Градске управе како се број слободних гробних мјеста свакодневно смањује.

- Више ништа не зависи од нас. Створени су сви предуслови за прве сахране у Врбањи, чак је и Скупштина донијела сагласност о потписивању - казао је Милаковић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић казао је да је недавно обишао гробља и у Врбањи и на Побрђу, те да је упознат са овим проблемима.

- Ништа није спорно, уговор јер спреман за потписивање. Једини проблем је то што је градоначелник Слободан Гаврановић одсутан из приватних разлога - рекао је Новаковић, додајући да ће ових дана овај проблем бити ријешен.

Кад су у питању слободна гробна мјеста, ни у другим градским гробљима ситуација није много боља. Наиме, како су нам рекли на гробљу "Свети Пантелејмон", које се налази у Борику, тамо нема слободних гробних мјеста. Једино се нађе понеки грађанин који је већ купио или резервисао гробно мјесто у овом гробљу па га препродаје.

Гробље у Лазареву је такође поприлично попуњено, баш као и оно у Ребровцу. 

Цијене

Цијена неуређеног, односно класичног гробног мјеста на новоизграђеном гробљу у Врбањи сада је 994,50 КМ. За уређено гробно мјесто са бетонским оквирима кошта 1.650 КМ, а гробнице су 4.000 марака. Капацитет је 24.527 гробних мјеста и омогућиће сахрањивање у наредних 35 година. За сада је изграђено 4.200 гробних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана