Banjalučke igre oduševile Poljake

Jasmina Perišić
Banjalučke igre oduševile Poljake

Banjaluka - Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica" svojim igrama i pjesmama oduševilo je publiku na Međunarodnom festivalu folklora "Faces of tradition" u poljskom gradu Zijelona Gora. Posebnim, dugotrajnim aplauzom nagrađeni su za Saborske igre iz stare Banjaluke!

Priznanje su dobili i za tradicionalno jelo Potkozarja bunjgur, kojim su se takođe predstavili na ovoj međunarodnoj smotri folklora. "Piskavica" je bila jedno od 10 kulturno-umjetničkih društava iz Kolumbije, Meksika, Senegala, Turske, BiH, Poljske... koja su na najljepši mogući način prezentovala tradiciju i kulturu srpskog naroda iz Republike Srpske.

- Imali smo veoma zapažene nastupe. Prvi put smo učestvovali na ovako velikoj smotri folklora. Ponosni smo na četvrto mjesto koje smo osvojili u takmičarskom dijelu. Konkurencija je bila jaka, a pobijedio je "Institut za izučavanje turskog folklora iz Istanbula". Stvarno su bili dobri, ali i mi smo zadovoljni našim nastupima, koje je poljska publika zaista zdušno pozdravila - rekao je sekretar KUD-a "Piskavica" Mirko Arambašić.

On je dodao da je 37 članova KUD-a "Piskavica" imalo priliku da se publici predstavi sa pet tačaka u više dana.

- Pored Saborskih igra iz stare Banjaluke, koje su ispraćene gromoglasnim aplauzom, izvodili smo i igre sa Kozare, Krajiške igre iz okoline Banjaluke i igre sa Grmeča. U umjetničkom programu učestvovao je svirač na tradicionalnom instrumentu Kozare, a to je tambura trožica, kao i muška i ženska pjevačka grupa te narodni orkestar - kazao je Arambašić.

Istakao je da je njihov štand sa tradicionalnim jelom i narodnom nošnjom posjetio i maršal od lubuškog vojvodstva Elizabeta Polak kao i ambasador BiH u Poljskoj Duško Kovačević, koji ih je i dočekao na festivalu.

- Imamo poziv da iduće godine prisustvujemo i na dječijem festivalu folklora. Lijepo su nas ugostili, a naš ambasador nam je tamo uveliko olakšao boravak - kaže Arambašić.

Bunjgur

Mirko Arambašić kaže da je bunjgur kruna gastronomske ponude banjalučkog područja, koja nijednog domaćeg i inostranog turistu-gurmana nije ostavila ravnodušnim.

- Bunjgur je kuvano žito sa kajmakom, koje prave domaćice Potkozarja. Priprema se od krupno samljevenog žita i nekada su ga spremali uglavnom siromašni. Zbog bogatog preliva, kako se sad priprema, postalo je i ekskluzivno jelo gastro znalaca - kazao je Arambašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana