Бањалучке игре одушевиле Пољаке

Јасмина Перишић
Бањалучке игре одушевиле Пољаке

Бањалука - Културно-умјетничко друштво "Пискавица" својим играма и пјесмама одушевило је публику на Међународном фестивалу фолклора "Фацес оф традитион" у пољском граду Зијелона Гора. Посебним, дуготрајним аплаузом награђени су за Саборске игре из старе Бањалуке!

Признање су добили и за традиционално јело Поткозарја буњгур, којим су се такође представили на овој међународној смотри фолклора. "Пискавица" је била једно од 10 културно-умјетничких друштава из Колумбије, Мексика, Сенегала, Турске, БиХ, Пољске... која су на најљепши могући начин презентовала традицију и културу српског народа из Републике Српске.

- Имали смо веома запажене наступе. Први пут смо учествовали на овако великој смотри фолклора. Поносни смо на четврто мјесто које смо освојили у такмичарском дијелу. Конкуренција је била јака, а побиједио је "Институт за изучавање турског фолклора из Истанбула". Стварно су били добри, али и ми смо задовољни нашим наступима, које је пољска публика заиста здушно поздравила - рекао је секретар КУД-а "Пискавица" Мирко Арамбашић.

Он је додао да је 37 чланова КУД-а "Пискавица" имало прилику да се публици представи са пет тачака у више дана.

- Поред Саборских игра из старе Бањалуке, које су испраћене громогласним аплаузом, изводили смо и игре са Козаре, Крајишке игре из околине Бањалуке и игре са Грмеча. У умјетничком програму учествовао је свирач на традиционалном инструменту Козаре, а то је тамбура трожица, као и мушка и женска пјевачка група те народни оркестар - казао је Арамбашић.

Истакао је да је њихов штанд са традиционалним јелом и народном ношњом посјетио и маршал од лубушког војводства Елизабета Полак као и амбасадор БиХ у Пољској Душко Ковачевић, који их је и дочекао на фестивалу.

- Имамо позив да идуће године присуствујемо и на дјечијем фестивалу фолклора. Лијепо су нас угостили, а наш амбасадор нам је тамо увелико олакшао боравак - каже Арамбашић.

Буњгур

Мирко Арамбашић каже да је буњгур круна гастрономске понуде бањалучког подручја, која ниједног домаћег и иностраног туристу-гурмана није оставила равнодушним.

- Буњгур је кувано жито са кајмаком, које праве домаћице Поткозарја. Припрема се од крупно самљевеног жита и некада су га спремали углавном сиромашни. Због богатог прелива, како се сад припрема, постало је и ексклузивно јело гастро зналаца - казао је Арамбашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана