Čolak: Nije dobro da nema civilnog nadzora nad OBA

Srna
Čolak: Nije dobro da nema civilnog nadzora nad OBA

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak upozorio je danas u Sarajevu da nije dobro da nema civilnog nadzora nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom /OBA/ BiH.

"Ne mogu reći kad će zasjedati parlamentarna komisija za nadzor nad radom OBA", rekao je Čolak novinarima, podsjećajući da je istekao dvomjesečni rok u kojem je obavljao funkciju privremenog predsjedavajućeg ovom komisijom.


Prema njegovim riječima, potrebno je da bude izabran predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

"Tu imamo jedan problem koji je nastao u Predstavničkom domu /parlamenta BiH/ oko sastava, dakle oko zakonitog sastava Komisije", dodao je Čolak navodeći da je Dom naroda s tim u vezi uradio svoj dio posla.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za nadzor nad radom OBA Borislav Bojić slaže se da je neophodan nadzor nad radom ove agencije.

Navodeći da postoje jasno i nedvosmislena pravila, Bojić je rekao da sazivanje sjednica direktna obaveza predsjedavajućeg, odnosno zamjenika predsjedavajućeg Komisije.

S obzirom da Komisija za nadzor nad radom OBA nema predsjedavajućeg, Bojić je objasnio da je dužnost jednog od dvojice zamjenika predsjedavajućeg da sazovu sjednicu.

"Komisija postoji, znaju se članovi i tačno se zna ko je dužan da sazove sjednicu - zamjenici predsjedavajućeg", zaključio je Bojić.

I bošnjački delegat u Domu naroda parlamenta BiH Sifet Podžić smatra da zamjenici predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad radom OBA treba nešto da preduzmu kako bi komisija zasjedala.

Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA nema predsjedavajućeg nakon što Predstavnički dom sredinom prošle godine smijenio Nikolu Špirića /SNSD/ sa mjesta predsjedavajućeg ovog parlamentarnog radnog tijela.

Nakon Špirićeve smjene Komisiju je napustio i Sredoje Nović, a SNSD je u znak protesta povukao svoje poslanike i delegate iz svih parlamentarnih komisija.

Čolak /HDZ BiH/ prvi je zamjenik predsjedavajućeg, a Safet Softić /SDA/ drugi zamjenik predsjedavajućeg ove komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana