Branislav Garić od 3.200 KM plate -kupio- stanove, kuće, fabrike...

Goran Maunaga
Branislav Garić od 3.200 KM plate -kupio- stanove, kuće, fabrike...

DOBOJ - Bivši zamjenik predsjednika Skupštine opštine Doboj i potpredsjednik SDS-a Branislav Garić, koji je ubijen u aprilu prošle godine, bio je jedan od najbogatijih ljudi u RS, iako se to ne vidi iz njegovog imovinskog kartona koji je priložio Centralnoj izbornoj komisiji BiH 2008. godine.

Ostavinska rasprava o nasljeđu Garića nedavno je otkrila da on posjeduje kuću u Sremskoj Kamenici, vinograde, stan u Novom Sadu, stan u Banjoj Luci, stan u Doboju, akcije u brojnim firmama.

U Izjavi o imovinskom stanju predatoj CIK-u BiH u novembru 2008. godine Garić je naveo da njegova mjesečna plata iznosi 3.200 KM, te da na ime zakupnine ubire mjesečno 3.000 KM. Njegova supruga po tom kartonu nema prihoda, kao ni kćerke.

U Izjavi o imovinskom stanju Garić je prijavio da u BiH posjeduje stan/kuću vrijednu 250.000 KM, poslovni prostor vrijedan 150.000 maraka, te štednju u iznosu od 150.000 i štedni ulog od 80.00 maraka.

Za suprugu Veru naveo je da ima stan u BiH vrijedan 100.000 KM.

Iz izvoda iz zemljišne knjige katastarske opštine Sremska Kamenica, koji je u posjedu "Glasa Srpske" stoji da Branislav Garić tamo posjeduje kuću i vinograd "Bocke" površine devet ari i 57 kvadrata, te dva vinograda "Bocke" od po četiri ara i 39 kvadratnih metara i od dva ara i osam kvadrata.  

Sve to nije navedeno u Garićevoj Izjavi o imovinskom stanju CIK-u.

On nije naveo ni ono što stoji u Izvodu iz lista nepokretnosti broj 1429 katastarske opštine Novi Sad.

- U ulici Lovćenska u Novom Sadu, na parceli 877, objektu 1, ulazu 2, Branislav Garić iz Doboja, Vidovdanska 5, posjeduje jednoiposoban stan na drugom spratu, broj 6. Radi se o privatnoj svojini 1/1 - stoji u tom izvodu koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Takođe, prema Rješenju o nasljeđivanju Osnovnog suda u Doboju od 26. juna prošle godine, utvrđeno je da Garićevu zaostavštinu čine i dva stana u Vidovdanskoj ulici u Doboju površine 77,30 kvadratnih metara i 37,55 kvadrata, oba u njegovom vlasništvu 1/1.

- Zaostavštinu čine i prava iz ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u preduzeću "Radnik" Doboj u stečaju, te prava iz ugovora o zajedničkom angažovanju sredstava za izgradnju pratećih sadržaja na lokalitetu auto pijace "Autokomerc" Doboj, zaključenog 20. februara 2000. godine između te firme koju zastupa direktor Uroš Krulj, i Branislava Garića - piše u Rješenju.

Na lokalitetu te auto pijace danas se nalazi poslovno-zabavni centar "Džungla" sa mnogo pratećih sadržaja.

U Rješenju je navedeno i da njegovu zaostavštinu čine prava iz Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti zaključenog 21. maja 1998. godine između Milorada Ivoševića kao prodavca i Garića kao kupca, zatim prava iz Ugovora o kupoprodaji stana zaključenog 24. marta 2009. godine u Banjoj Luci između građevinskog preduzeća "Grand MS" Vitez, koje zastupa Mirko Šakić iz Viteza, kao prodavac, i Garića kao kupca.

- Prema tom ugovoru, Garić je kupio stan u lameli 1 u bulevaru Stepe Stepanovića u Banjoj Luci - rekli su u firmi "Grand MS", ali nisu željeli da kažu o kolikoj je kvadraturi riječ.

U dopunskom Rješenju o nasljeđivanju Osnovnog suda u Doboju od 5. novembra 2009. godine navedeno je da je naknadno utvrđeno i Garićevo vlasništvo na novcu na tekućem računu kod Folksbanke Banja Luka, i na novcu na transakcijskom računu kod Prokredit banke Sarajevo, "jer se u vrijeme donošenja prethodnog rješenja nije znalo da ti računi pripadaju Garićevoj zaostavštini".

Direktor Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović kaže da je u slučaju Garić potvrđena sumnja tog centra da CIK-u nije prijavljena sva imovina.

- Garićeva imovina višemilionske vrijednosti utvrđena u ostavinskom postupku potvrđuje naše sumnje da ona nije mogla biti stečena od redovnih ili zakonitih prihoda. Predmet ostavinske rasprave bio je samo dio imovine, a ostala imovina bila je privremeno ili fiktivno vođena na drugim licima - kaže Dejanović.

On ističe i da u krivičnom postupku za ubistvo Garića nije otvorena i vođena ozbiljna istraga i sudski postupak koji bi utvrdili sve okolnosti kriminalne pozadine tog slučaja.

Garić-Petrović

U rješenju o nasljeđivanju Osnovnog suda u Doboju navedeno je da Garićevu zaostavštinu čine i prava iz Ugovora o zakupu javne površine zaključenog 10. juna 2005. godine između opštine Doboj, odnosno načelnika Obrena Petrovića kao zakupodavca, i Garića kao zakupca. 

Test

Momir Dejanović kaže da je na slučaju Garić trebalo da se testira spremnost i sposobnost naših institucija da započnu posao oduzimanja nezakonito stečene imovine.

- CIK-u BiH smo prije godinu podnijeli inicijativu da se lažno prijavljivanje imovine sankcioniše doživotnom zabranom kandidovanja na izborima i vršenja javnih funkcija. Zbog sumnje da dio kandidata na izborima prijavljuje manji dio svoje imovine, tražili smo od svih tužilaštava u BiH da sprovedu odgovarajuće istrage - kaže Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana