Izraelski mediji zabrinuti: Šta ako u Siriju sad stigne S-300

Sputnjik
Izraelski mediji zabrinuti: Šta ako u Siriju sad stigne S-300

TEL AVIV - Izraelski mediji analizirajući obaranje ruskog aviona Il-20 priznali da dio odgovornosti snosi i Izrael i strahuju da Rusi ne pošalju protivraketni sistem S-300.

Autor članka u “Garecu” smatra da je ovaj incident “mogao djelimično da bude izazvan (namjerno) zakasnjelim obavještenjem Izraela”, kao i sveukupnim faktorima, među kojima je, kako primjećuje novinar, moguća i nedogovorena akcija između Rusije i Sirije, prenosi “Sputnjik”.

List zaključuje da će Izrael, vjerovatno, u svakom slučaju morati u bliskoj budućnosti da ograniči svoju vojnu aktivnost u Siriji. 

List “Jerusalim post” sa svoje strane primjećuje da retorika Rusije na račun Izraela nakon incidenata sa učešćem izraelske avijacije nije bila tako oštra. Ipak, list strahuje da bi taj incident mogao da poremeti krhku ravnotežu u Siriji. 

Zabrinutost izazivaju glasine o mogućim isporukama protiv-vazdušnih kompleksa S-300 sirijskoj vojsci, što bi moglo da oteža djelatnost izraelske avijacije u regionu. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora. 

Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vrijeme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima Ministarstva, krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile, prilikom čega je poginulo 15 ruskih vojnika. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će rusija odgovoriti na obaranje “iljušina”.

Izraelska vojska saopštila je da će sa ruskim vlastima podijeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident sa oborenim ruskim Il-20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana