Srpska hrana ih othranila, a sada je pale

Milijana Latinović
Srpska hrana ih othranila, a sada je pale

Banjaluka - Strah i uznemirenost zbog sumanutih ekonomskih i političkih mjera prištinskih vlasti okovali su srca mještana na sjeveru Kosova i Metohije koji su mirnim protestom u petak poručili da neće odustati od borbe za opstanak na vjekovnim ognjištima.

Prištinske vlasti su početkom novembra povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ova odluka predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je u srijedu donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja, što su stručnjaci okarakterisali kao odmazdu ovim zemljama jer su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol.

U znak protesta zbog uvođenja blokade za robu iz centralne Srbije, kojom se izaziva humanitarna katastrofa, kriza na sjeveru Kosmeta i ugrožava fizički opstanak Srba, više od 5.000 uznemirenih građana okupilo se u petak u mjestu Rudare u opštini Zvečan. Strah zbog nestašice hrane su podgrijale i sirene za uzbunu koje su se jutrom oglasile nakon što su Specijalne jedinice ROSU na sjeveru Kosovske Mitrovice uhapsile četvoricu Srba.

Uhapšeni su pripadnik Kosovske policijske službe Dragiša Marković i pripadnik istražne jedinice KPS-a Nedeljko Spasojević, te civili Marko Rosić i Aleksandar Ćurčić zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti. Komanda KFOR-a saopštila je da je akcija sprovedena u skladu sa zakonom te da uhapšene sumnjiče da su umiješani u ubistvo Olivera Ivanovića.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov, koji boravi na Kosovu, kazao je za “Glas Srpske” da su studenti u domu u kojem je i on smješten bili veoma uznemireni.

- Situacija je napeta i teška. Jezivo je bilo slušati sirene za uzbunu. Srpskih proizvoda u prodavnicama ima još, ali su te zalihe, kako trgovci kažu, dovoljne za desetak dana - rekao je Arlov koji je sa mještanima bio na protestu.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Vaso Jelić rekao je za “Glas Srpske” da će nastaviti da se bore.

- Prištinske vlasti objavom ekonomskog rata Srbiji i BiH sebi i svome narodu stavljaju omču oko vrata, a ne nama. Srpsko brašno i hleb su ih othranili. Spaljivanje namirnica je atak na vlastitu hranu - rekao je Jelić i dodao da se Srbi neće tek tako predati. 

Srbi su se okupili i na prelazu Jarinje, prelazu Brnjak i u mjestu Zupče u opštini Zubin Potok, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su Srbi na gandijevski način ustali protiv nepravde te da su “rijeke ljudi” pokazale da je srpski narod spreman da se na miran i demokratski način bori protiv nepravde. Dodao je da je cilj Prištine da bude omasovljeno iseljavanje Srba te da iza ovih poteza stoji složeniji plan o kojem je govorio Ramuš Haradinaj, odnosno da im je namjera da “za 30 dana nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, ili da iz Beograda smaknu sa vlasti one koji se tome suprotstavljaju”. Bivši predsjednik Koordinacionog tijela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je da Albanci ne bi mogli da izvedu akciju hapšenja četvorice Srba bez podrške sa strane i da se ništa ne dešava bez znanja Vašingtona.

Nasilje nad Srbima na Kosovu osudila je i Rusija, iz koje je poručeno da ostaju dosljedni poštovanju međunarodnog prava i Rezolucije 1244 po kojoj je Kosovo neotuđivi dio Srbije te da su spremni da ekonomski pomognu Srbima na Kosovu da bi ublažili posljedice odluke o povećanju carina.

Kamioni vraćeni s granice

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je da prištinske vlasti smatraju da mogu da rade šta žele i da će uvijek izostati sankcije i reakcije međunarodne zajednice što je, smatra, veliki problem.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poručio je da se čeka potez Brisela i dodao da su nove takse onemogućile i trgovinu poslodavcima iz BiH koji na Kosmet izvoze robu vrijednu više od 80 miliona evra, a neki kamioni sa robom iz BiH vraćeni su sa granice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana