Slučaj “Medikus”: Za trgovinu organima osuđen na sedam godina zatvore

Slučaj “Medikus”: Za trgovinu organima osuđen na sedam godina zatvore 25.05.2018 01:00 | Srna

Priština - Osnovni sud u Prištini osudio je u četvrtak vlasnika ilegalne klinike “Medikus” Ljutfija Dervišija na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od osam hiljada evra zbog “ilegalne transplantacije organa”.

Derviši je pred Osnovnim sudom u Prištini proglašen krivim za krivično djelo “ilegalna transplantacija organa”, koju je obavljao u ilegalnoj bolnici “Medikus” koja se nalazila na putu Priština-Kosovo Polje.

Dervišiju je izrečena i zabrana obavljanja ljekarske profesije, u trajanju od dvije godine.

Saučesnik u izvršenju krivičnog djela Sokolj Hajdini, rođen u Medveđi na jugu Srbije, osuđen je na godinu dana zatvora.

U obrazloženju presude je navedeno da je Derviši, turski državljanin, kao vlasnik klinike “Medikus” lično obavio nekoliko transplantacija bubrega, iako je znao da klinika “Medikus” nema dozvolu za rad.

Sud je, takođe, utvrdio da je Derviši na klinici smjestio sedam lica s ciljem da od istih uzme i obavi transpantaciju bubrega trećem licu.

Prema ranijim informacijama iz tužilaštva, Derviši je tokom 2008. godine i ranije obavio najmanje 20 transplantacija bubrega, a primaoci su uglavnom bili biznismeni iz Izraela.

Najveći broj “donora” bili su državljani Ukrajine, uz nekoliko lica albanske nacionalnosti. Donori su dobijali naknadu od po nekoliko hiljada evra, dok je “Medikus” od primalaca uzimao i do 100 hiljada evra.

(Srna)© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica