Iz UN objašnjeno otkud Tači, Haradinaj i Pacoli u Njujorku T

Tanjug
Iz UN objašnjeno otkud Tači, Haradinaj i Pacoli u Njujorku T

Prištinska delegacija, koju čine Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, nije dobila poziv za sednicu Generalne skupštine UN.

To je izjavila portparolka UN Eri Kaneko i dodala da predstavnici privremenih vlasti u Prištini u Njujorku borave u privatnoj posjeti.

“Oni zvanično nisu pozvani, razlozi su poznati, i u Njujorku mogu biti samo privatno”, rekla je Eri Kaneko, demantujući na taj način informaciju prištinske televizije Klan Kosova, koja je javila da Tači učestvuje u radu Generalne skupštine.

Kako je prenijela prištinska Bota sot, pozivajući se na Preševa jon, Eri Kaneko je objasnila da u radu Generalne skupštine učestvuju predstavnici država članica UN po pozivu, a u raspravi na visokom niovu mogu govoriti samo predstavnici država članica i stalnih posmatrača.

Precizirala je da Priština nema ni status stalnog posmatrač u UN, već da su to samo Vatikan i Palestina.

To sada praktično objašnjava i zašto niko iz prištinske delegacije nije bio na večeri koju je za učesnike Generalne skupštine prvog dana zasijedanja priredio američki predsjednik Donald Tramp.

U Prištini je ranije najavljivano da će se Tači, tokom zasijedanja Generalne skupštine, sastati sa Trampom, ali je neposredno pred njegov odlazak u Njujork iz kabineta kosovskog predsjednika rečeno da je taj susret neizvijestan jer nije potvrđen.

Tokom dana, Tači je objavio fotografiju sa Trampom na svom Tviter nalogu.

Inače, 73. redovno zasijedanje Generalne skupštine UN okupilo je u sjedištu te svjetske organizacije delegacije iz 193 države članice, koje čine predsjednici i premijeri tih država, među kojima su i delegacije Albanije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana