Dačić: Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, ali je spremna za kompromis

Dačić: Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, ali je spremna za kompromis 13.08.2018 15:58 | Srna

Beograd - Srbija ne može i neće da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova niti će mu dati stolicu u UN, ali je spremna za dogovor i kompromis, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je istakao da Srbija nikada neće priznati takozvanu nezavisnost Kosova jer jednostrani akti ne mogu da budu dio međunarodnog prava, te odbacio stavove onih koji smatraju da je tu riječ o “posebnom slučaju”.


“Svi oni koji govore o tome da je to poseban slučaj moraju da se sete da taj poseban slučaj može da se desi i u njihovim zemljama”, rekao je Dačić na obilježavanju sjećanja na 15 godina od ubistva dvojice dječaka i ranjavanja njih četvoro u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji.

On je ocijenio i da su to shvatile mnoge države koje sada povlače priznanje takozvane kosovske nezavisnost, izrazivši očekivanje da će se taj trend nastaviti.

“Želimo da se dođe do kompromisa, ali ako se želi kompromis onda moraju da uvažavaju interesi srpskog naroda, a svako očekivanje koje ide ka tome da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i da će im biti dato mesto u UN ne odgovaraju istini”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je i da o tome nikada nije bilo reči “niti će se to ikada desiti”. “Ako neko želi dogovor mi smo spremni, ali to što smo mi spremni za dogovor nije naša slabost”, rekao je Dačić.

On je napomenuo i da se u septembru otvara “sezona niza sastanaka koji bi trebalo da determinišu oko čega mi /Beograd i Priština/ možemo da se dogovorimo”, istakavši da bi moglo da se razgovara malo konkretnije i šta “neko smatra nekim kompromisom”.

Prema njegovim riječima, bitno je da su mnoge države u svijetu promijenile stanovnište jer do sada nije bilo želje da se uopšte razgovara o nekom kompromisu.

“U tom smislu, ovo što se čulo /o kompromisu Beograda i Prištine/ su samo neke od ideja i ne zna se da li će one uopšte biti prihvaćene”, rekao je Dačić dodavši da svako ko ima neku ideju treba da je iznese.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica