Dačić: Logičnije da SAD povuku priznanje, nego da Rusija prizna

Dačić: Logičnije da SAD povuku priznanje, nego da Rusija prizna 22.02.2018 18:58 | B92

Beograd - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost.

Povodom izjave kosovskog predsjednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od "lažne mitologije", Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom rekao da je velikoalbanska retorika najveća prijetnja u regionu.

"Logičnije bi bilo da SAD i Velika Britanija povuku priznanje Kosova i to bi uticalo na smanjivanje velikoalbanske retorike koja predstavlja najveću pretnju u regionu", rekao je Dačić.

Lavrov je rekao da je Rusija iznijela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.

"On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina", rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN "za razliku od nekih evropskih zemalja".

"U Evropi vlada nezdrava situacija"

Šef ruske diplomatije je rekao i da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmjerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima.

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH", ocenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Kada je riječ o BiH, Lavrov je rekao da je neophodno da sva pitanja moraju da se rješavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Prema riječima ruskog ministra, razgovori sa srpskim kolegom su pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim dijelom saradnji u međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS i Savet Evrope.

Lavrov je rekao i da važnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa ima međudržavna komisija za saradnju koja je nedavno u Sočiju konstatovala da je postignut vidan napredak u realizaciji onoga što su dogovorili predsjednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, prošlog decembra u Moskvi.

Dačić je izjavio i da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Rusije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog odnosa dvije zemlje navodeći da se radi o strateškom partnerstvu, ali ne samo na papiru, već istinskom partnerstvu koje podrazumijeva prijateljstvo, međusobno razumijevanje i podršku.

"Naše je zadovoljstvo veće što je ovaj jubilej uveličao šef ruske diplomatije", rekao je Dačić.


On je ocijenio da je Lavrov jedan od najvećih oslonaca i prijatelja Srbije u svijetu.

"Lavrov i ja imamo dogovor da se svake godine redovno sastajemo u Srbiji i Rusiji, kako bismo doprineli razvoju bilateralnih odnosa i drago mi je da je baš sada, kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa naše dve zemlje, on tu, kao jedan od najvećih prijatelja Srbije u svetu", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je danas značajan dan za odnose Beograda i Moskve, navodeći da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa dvije zemlje.

Dačić je izrazio zahvalnost Rusiji na stalnoj podršci koju Moskva pruža Beogradu u spornim temama, među kojima je očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta i pitanje Kosova.

Lavrov uručio Dačiću ruski orden prijateljstva

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uručio je orden prijateljstva šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje dvije zemlje.

Lavrov je u ambasadi Rusije u Beogradu rekao da je Dačić doprinio razvoju spoljnopolitičke saradnje Rusije i Srbije, kao i trgovinsko-ekonomske saradnje i da mu je velika čast da u ime ruskog predsjednika Vladimira Putina uruči orden Dačiću.

Dačić je rekao da je prethodnih godina ulagao maksimalne napore da uvijek i svuda promoviše politiku saradnje Srbije i s njenim partnerima, a naročito prijateljima kao što je Rusija.

"Veoma sam počastvovan što su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin, osvedočeni prijatelj srpskog naroda, prepoznali taj moj rad i napore", rekao je Dačić.

Lavrov je rekao da je Dačić čovek koji puno doprinosi razvoju kontakata među ljudima i poželeo srpskom kolegi puno uspjeha u svim njegovim poduhvatima.

Dačić je orden posvetio svom ocu koji je preminuo na dan kada je objavljeno da će dobiti orden.

"Orden sam posvetio ocu i svim milicionerima, policajcima i vojnicima koji su se borili za Kosovo kako je i on to radio", rekao je Dačić.

On je dodao da mu je posebno drago što mu je orden uručio "čovek koji je objektivno najviše pomagao Srbiji proteklih godina".

"Kad treba nešto da se pomogne, kad je Srbiji teško, kad naši neprijatelji i protivnici žele neprincipijelno da pomognu Kosovu, ja zovem Sergeja Lavrova", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija nikada neće voditi antirusku politiku iako mnogi pokušavaju da izvrše pritisak na Beograd da zbog članstva u EU promjeni odnos prema Rusiji.

Šef srpske diplomatije je rekao da ne vidi bližu zemlju Srbiji i bliži narod nego što su Rusija i ruski narod.

"Ja volim Rusiju, ali zato što volim Srbiju. Svako ko bi radio protiv naših veza s Rusijom direktno radi protiv interesa Srbije i srpskog naroda", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da taj orden nema cijenu jer se sve na svijetu može kupiti osim prijateljstva dvije države i dva naroda. "Živela Rusija, živela Srbija i živelo bratstvo Srbije i Rusije", rekao je on.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica