Teslin recept za dug život: Ovo nikad nije jeo!

GS
Teslin recept za dug život: Ovo nikad nije jeo!

Nikola Tesla je vodio računa o tome šta jede, koju fizičku aktivnost upražnjavao jer je smatrao da čovek treba što duže da bude aktivan.

U knjizi „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle”, naveo je da obično doručkuje mleko i jaja, ručak je preskakao, a volio je i čorbu od povrća.

- Jedem dva puta dnevno i izbjegavam sve namirnice koje stvaraju kiselinu. Većina ljudi jede previše mahunastog povrća koje sadrži urinsku kiselinu i druge otrove. Sveže povrće, ribu i meso jedem rijetko i umjereno. Iako je riblje meso dobro za mozak, ono stvara jaku kiselu reakciju zbog velike količine fosfora. Kiselost organizma je naš najveći neprijatelj u starosti. Krompir je odličan i trebalo bi ga jesti svakodnevno. On sadrži dragocjene mineralne soli i ima neutrališuće dejstvo.

Da izbjegava meso potvrdio u jednom intervjuu iz 1935. godine:

- Skoro pa u potpunosti izbjegavam meso. Uvjeren sam da će za manje od jednog vijeka kafa, čaj i cigarete izaći iz mode. Alkohol će, ipak, i dalje biti u upotrebi, zato što on nije stimulans, već pravi eliksir života – govorio je veliki naučnik.

Naš čuveni naučnik je bio i veliki pobornik vježbanja .

- Vjerujem da treba puno vežbati. Ja hodam osam do 10 milja svakog dana i nikada ne uzimam taksi ili druga prevozna sredstva kada imam vremena da koristim snagu svojih nogu. Takođe, vježbam i kroz kupanje svakog dana, jer smatram da je to veoma važno. Koristim toplu kupku nakon koje se dugo tuširam hladnom vodom.
































 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana