Ovo je sedam smrtnih grijehova iz ugla psihologa

GS
Foto: X.com

U hrišćanstvu postoji 7 glavnih, smrtnih grehova - glavnih poroka čovjeka. Riječ smrtni tumači se u smislu ozbiljnosti, bez kajanja dolazi do gubitka mirnoće duševnog stanja.

Koji su to smrtni gresi:

  • Ponos
  • Pohlepa
  • Zavist
  • Ljutnja
  • Razočarenje
  • Požuda
  • Halapljivost

Evo kako psiholozi vide ove smrtne grijehove:

1. PONOS - to je kada se ljudi ponose na svoje kvalitete u odnosu na druge ljude. Ponose se jer pripadaju određenoj rasi, klasi, nacionalnosti, grupi i td. Suština je da se smatramo boljima u odnosu na druge i da samim tim mislimo da zaslužujemo poštovanje, odobravanje, prihvatanje i ljubav. Drugi su manje vrijedni od nas.

Korjen ovog poroka je nedostatak bezuslovne ljubavi u djetinjstvu. Ako su roditelji ovog čovjeka u njegovom najranijem djetinjstvu bili hladni, strogi, kruti - nastaje ličnost koja se ograđuje ponosom.

Nedostatak roditeljskog bezuslovnog prihvatanja stvara unutrašnju prazninu, vakuum koji osoba ispunjava opipljivim dostignućima (odličan sportista, odličan student, rast u karijeri i td) ili zamišljenim (pripadnost određenoj grupi, zemlji, naciji, rodu i td.).

Čovjek nedostatak ljubavi nadoknađuje ljubavlju prema sebi - ponosom. Voli sebe. Ako ga pitate kome treba zasluga, ljubav, pažnja - prvi će se javiti - njemu!

2. POHLEPA - Osnova za ovaj porok je nezadovoljena potreba za sigurnošću. Ako je dijete doživjelo traumu uskraćenosti, ako se nije osjećalo zaštićenim, tada će kao odrasla osoba početi da bude pohlepno ili svadljivo.

Pohlepu možemo podijeliti na želju da se dobije više nego što nam treba i nespremnost da dijelimo ono što imamo.

Korjen ovog poroka je nesigurnost.

3. ZAVIST - Zavist je višekomponentni osjećaj: ljutnja zbog činjenice da drugi ima nešto što ja nemam; želja da imamo; patnja od činjenice što nemamo; strah da nećemo dobiti to što želimo. To "nešto" što želimo može biti bilo šta: stvar, poseban stav, sposobnost, društveni status, pripadnost i td.

Objekat zavisnosti nije važan, to je nešto što razlikuje vlasnika predmeta od zavisti. Znači mi možemo da volimo osobu koja ima nešto što mi želimo.

Zavist se javlja zbog praznine nastale nedostatkom bezuslovne ljubavi i prihvatanja. Ovo je suprotna strana ponosa.

4. LjUTNjA - Ljutnja je emocija koju čovjek doživljava u nedostatku zadovoljenja svojih potreba. Ljutnja je impuls za akciju - zadovoljenja potreba.

5. POŽUDA - Ili seksualni promiskuitet, požuda. Koren ovog "poroka" je ista praznina zbog nedostatka ljubavi, iskrene topline. Zdravo seksualno ponašanje je kada seks postaje manifestacija ljubavi.

Osoba je kao posuda koja se do tridesete godine puni ljubavlju roditelja, zatim ljubavnika ili partnera. Ako roditelji nisu tu posudu ispunili ljubavlju, osoba počinje da se ponaša promiskuitetno tražeći ljubav na pogrešnim mjestima.

6. HALAPLjIVOST - Halapljivost nastaje kada unutrašnju prazninu popunjavamo hranom.

7. RAZOČARENjE, TUGA - Razočarenje, tuga je signal koji nastaje kada čovek ne postigne ono što je htio. Lenjost je samo mehanizam za uštedu energije.

Takozvani "smrtni grijesi" su samo reakcija na prazninu u nama - to su signali da morate nešto da promijenite.

Da biste se riješili ovih smrtnih grijehova potrebno je zaroniti duboko u sebi, naći korijen problema. Kada nađete korijen problema, sve je lakše - on se lako rješava. Čovjek je stvoren po slici Božijoj. Naše emocije su stvorene da nam budu kompas da znamo kuda da krenemo, prenosi StilKurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana