Ово је седам смртних гријехова из угла психолога

GS
Foto: X.com

У хришћанству постоји 7 главних, смртних грехова - главних порока човјека. Ријеч смртни тумачи се у смислу озбиљности, без кајања долази до губитка мирноће душевног стања.

Који су то смртни греси:

  • Понос
  • Похлепа
  • Завист
  • Љутња
  • Разочарење
  • Пожуда
  • Халапљивост

Ево како психолози виде ове смртне гријехове:

1. ПОНОС - то је када се људи поносе на своје квалитете у односу на друге људе. Поносе се јер припадају одређеној раси, класи, националности, групи и тд. Суштина је да се сматрамо бољима у односу на друге и да самим тим мислимо да заслужујемо поштовање, одобравање, прихватање и љубав. Други су мање вриједни од нас.

Корјен овог порока је недостатак безусловне љубави у дјетињству. Ако су родитељи овог човјека у његовом најранијем дјетињству били хладни, строги, крути - настаје личност која се ограђује поносом.

Недостатак родитељског безусловног прихватања ствара унутрашњу празнину, вакуум који особа испуњава опипљивим достигнућима (одличан спортиста, одличан студент, раст у каријери и тд) или замишљеним (припадност одређеној групи, земљи, нацији, роду и тд.).

Човјек недостатак љубави надокнађује љубављу према себи - поносом. Воли себе. Ако га питате коме треба заслуга, љубав, пажња - први ће се јавити - њему!

2. ПОХЛЕПА - Основа за овај порок је незадовољена потреба за сигурношћу. Ако је дијете доживјело трауму ускраћености, ако се није осјећало заштићеним, тада ће као одрасла особа почети да буде похлепно или свадљиво.

Похлепу можемо подијелити на жељу да се добије више него што нам треба и неспремност да дијелимо оно што имамо.

Корјен овог порока је несигурност.

3. ЗАВИСТ - Завист је вишекомпонентни осјећај: љутња због чињенице да други има нешто што ја немам; жеља да имамо; патња од чињенице што немамо; страх да нећемо добити то што желимо. То "нешто" што желимо може бити било шта: ствар, посебан став, способност, друштвени статус, припадност и тд.

Објекат зависности није важан, то је нешто што разликује власника предмета од зависти. Значи ми можемо да волимо особу која има нешто што ми желимо.

Завист се јавља због празнине настале недостатком безусловне љубави и прихватања. Ово је супротна страна поноса.

4. ЉУТЊА - Љутња је емоција коју човјек доживљава у недостатку задовољења својих потреба. Љутња је импулс за акцију - задовољења потреба.

5. ПОЖУДА - Или сексуални промискуитет, пожуда. Корен овог "порока" је иста празнина због недостатка љубави, искрене топлине. Здраво сексуално понашање је када секс постаје манифестација љубави.

Особа је као посуда која се до тридесете године пуни љубављу родитеља, затим љубавника или партнера. Ако родитељи нису ту посуду испунили љубављу, особа почиње да се понаша промискуитетно тражећи љубав на погрешним мјестима.

6. ХАЛАПЉИВОСТ - Халапљивост настаје када унутрашњу празнину попуњавамо храном.

7. РАЗОЧАРЕЊЕ, ТУГА - Разочарење, туга је сигнал који настаје када човек не постигне оно што је хтио. Лењост је само механизам за уштеду енергије.

Такозвани "смртни гријеси" су само реакција на празнину у нама - то су сигнали да морате нешто да промијените.

Да бисте се ријешили ових смртних гријехова потребно је заронити дубоко у себи, наћи коријен проблема. Када нађете коријен проблема, све је лакше - он се лако рјешава. Човјек је створен по слици Божијој. Наше емоције су створене да нам буду компас да знамо куда да кренемо, преноси СтилКурир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана