Najgore riječi koje možete uputiti djeci, a mnogi roditelji to čine

GS
Foto: Ilustracija

Riječi koje koristimo u razgovoru s djecom moraju biti prilagođene i znamo da moramo paziti na ono što izlazi iz naših usta, jer te riječi ostavljaju trajne tragove. Međutim, neke su blaže, a neke stvarno ne bi trebalo da izgovaramo...

I nije lako biti roditelj i nije lako slušati sve savjete, kritike... Na kraju ipak shvatite da treba da slušate sebe, a među ktitičnim poljima u vaspitanju djece je i razgovor s njima.

Prema novom istraživanju, postoje neke specifične negativne riječi koje roditelji koriste u razgovoru sa svojom djecom, a one mogu imati trajne posljedice i za djecu i za roditelje.

Studija je otkrila najčešće negativne riječi koje koriste roditelji:

- Zločest(a)

- Razmažen(a)

- Sebičan/na

- Loš(a)

- Lažljivac/ica

- Glup(a)

Nekad smo čak i svjesni da te riječi nisu dobre, a pobegnu nam iz usta u nekom trenutku... Mnogi roditelji priznaju da koriste ove negativne riječi u razgovoru sa svojom djecom, a svaki četvrti roditelj priznao je da se zbog izgovorenih riječi njegovo dijete osjeća sebično ili loše, a gotovo svaki peti roditelj priznao je da se zbog njega dijete osećalo kao lažljivac. Ipak, studija je pokazala da 20% roditelja osjeća grižu savjesti zbog negativnih riječi koje su upotrebili sa svojom djecom, a 1 od 12 roditelja žali što je psovao u njihovom prisustvu. Tačnije, 3 od 10 roditelja žale zbog jezika koji su upotrebili kada su obeshrabrivali određena ponašanja, što ipak ukazuje na razmišljanje o uticaju njihovih riječi.

Iako su roditelji još uvijek „"krivi" po optužbi zbog korišćenja negativnih reči, većina radi na tome da uvedu promjenu kako bi bili svjesniji onoga što govore svojoj djeci. Ova vrsta svjesnog roditeljstva mogla bi biti posljedica njihovog sopstvenog djetinjstva u kojem ova vrsta reflektujućeg razmišljanja nije postojala, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana