Најгоре ријечи које можете упутити дјеци, а многи родитељи то чине

ГС
Foto: Илустрација

Ријечи које користимо у разговору с дjецом морају бити прилагођене и знамо да морамо пазити на оно што излази из наших уста, јер те ријечи остављају трајне трагове. Међутим, неке су блаже, а неке стварно не би требало да изговарамо...

И није лако бити родитељ и није лако слушати све савјете, критике... На крају ипак схватите да треба да слушате себе, а међу ктитичним пољима у васпитању дјеце је и разговор с њима.

Према новом истраживању, постоје неке специфичне негативне ријечи које родитељи користе у разговору са својом дјецом, а оне могу имати трајне посљедице и за дјецу и за родитеље.

Студија је открила најчешће негативне ријечи које користе родитељи:

- Злочест(а)

- Размажен(а)

- Себичан/на

- Лош(а)

- Лажљивац/ица

- Глуп(а)

Некад смо чак и свјесни да те ријечи нису добре, а побегну нам из уста у неком тренутку... Многи родитељи признају да користе ове негативне ријечи у разговору са својом дјецом, а сваки четврти родитељ признао је да се због изговорених ријечи његово дијете осјећа себично или лоше, а готово сваки пети родитељ признао је да се због њега дијете осећало као лажљивац. Ипак, студија је показала да 20% родитеља осјећа грижу савјести због негативних ријечи које су употребили са својом дјецом, а 1 од 12 родитеља жали што је псовао у њиховом присуству. Тачније, 3 од 10 родитеља жале због језика који су употребили када су обесхрабривали одређена понашања, што ипак указује на размишљање о утицају њихових ријечи.

Иако су родитељи још увијек „"криви" по оптужби због коришћења негативних речи, већина ради на томе да уведу промјену како би били свјеснији онога што говоре својој дјеци. Ова врста свјесног родитељства могла би бити посљедица њиховог сопственог дјетињства у којем ова врста рефлектујућег размишљања није постојала, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана