Kada je trogodišnjak upao u kavez sa gorilom, svi su skamenjeno gledali: Epilog je nevjerovatan

GS
Foto: Skrinšot

Incident koji se dogodio 1996. godine u zoološkom vrtu, nažalost nije ni prvi ni poslednji takav događaj, ali epilog čitave priče jeste jedan od retkih slučajeva

Daleke 1996. godine, svet je zapanjeno posmatrao kada je jedan dječak upao u prostoriju gorile nakon što se udaljio od svoje majke, a reakcija same životinje ostavila je cio svet bez daha.

Prije 26 godina, svetlo reflektora usmerilo se na 8-godišnju gorilu koja je postala junakinja nakon što je spasila dječaka koji je upao u njeno stanište.

Incident se desio 19. avgusta 1996. godine u zoološkom vrtu Brookfield u Čikagu. Trogodišnji dečak je nekako izmakao svojoj majci, popeo se na ograđeni prostor i zatim padne sa visine od 7 metara, pravo u jamu gde je boravila gorila.

Stari snimak prikazuje 8-godišnju ženku gorile, Binti Juu (čije ime na svahiliju znači „Kći Sunca“), koja pažljivo pregleda onesvešćenog dečaka i brine se o njemu.

Dječak je, nakon pada, teško povrijeđen; slomio je ruku i imao je veliku posjekotinu na licu.

Gorila ga je nježno uzela u naručje i ljuljala kao majka. Binti je pokazala ogromnu brigu za dečaka, čin koji je ispunjen ne samo brigom već i ljubavlju. U momentu, moglo se vidjeti kako ga uzima u naručje i nežno ljulja, potom ga nosi i pažljivo stavlja na ivicu vrata odakle su radnici zoološkog vrta uspeli da ga izvuku. Tokom svega toga, njena beba Koola, stara 17 mjeseci, stajala je na njenim leđima.

Zvaničnici zoološkog vrta su izjavili da je Binti odgajana od strane ljudi nakon što ju je majka napustila, što je možda dovelo do toga da pokaže takvu bliskost i brigu prema dječaku. Njena velika empatija zbunila je stručnjake i čak pokrenula raspravu o altruizmu kod životinja.

Gorila je postala svjetski poznata, privlačeći pažnju međunarodnih medija. Posetioci su dolazili u zoološki vrt kako bi je vidjeli, a čuvari su joj davali posebne poslastice kao znak zahvalnosti za njeno humano ponašanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana