Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje

GS
Foto: ATV

Lazar ima samo šest i po godina. Pohađa školu guslanja, a ljubav prema ovom tradicionalnom instrumentu naslijedio je od svojih predaka. Iako je jako mlad, već sada je vjerni čuvar tradicije i narodnih običaja. Otkrio nam je, koje to pjesme najviše voli i gdje je sve nastupao.

"Smrt Popa Mila Jovovića, suđenje Serdaru Stjepanu, Knjaz Nikola itd. Trnovo, Novo Goražde, Bratunac, Sokolac, Trebinje i tako", kaže Lazar Čolaković.

Osim guslanja, Lazar voli i crtanje. Ovaj talentovani dječak nacrtao je brojne ličnosti iz Srpske istorije, a posebno je zanimljiv crtež Leonarda da Vinčija.

Najvažniji zadatak je prenijeti tradiciju i običaje na mlađe naraštaje kaže guslar Milenko Divljan. Dodaje da su gusle najviše zastupljene kod Srba, a razlog je bogata ali i teška srpska istorija, prenosi Atv.

"Gusle čim guslar uzme da gusla u kući nastaje mir. Jer u starim srpskim kućama, od Krajine pa do Crne Gore, oko ognjišta se uvijek okupljala čeljad kućna, pa guslar kada počne da gusla nastaje muk i tišina. Čak i mala djeca kada plaču, čuju zvuk gusala i dan danas prestanu da plaču", kaže Milenko Divljan, Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme "Srđan Knežević"..

Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“ postoji više od jedne decenije, i jedno je od najprepoznatljivijih i najbrojnijih udruženja u Republici Srpskoj. Kažu običaje i tradiciju treba njegovati i bilježiti, kako ne bi došlo do zaborava. Ponosni su što udruženje broji mnogo djece. Poslali su lijepu poruku „Bog nije mogao biti na svakome mjestu, zato je stvorio majku“...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana