Više od 36,5 miliona žena u svijetu suočava se s rizikom od raka grlića maternice

AA
Foto: iStock Photo

ABUJA - Šefica Međunarodne unije za kontrolu raka (UICC) u Nigeriji i osnivačica Nigerijske federacije za kontrolu raka (MCF) dr Zainab Shinkafi-Bagudu, izjavila je da posljednji statistički podaci pokazuju da se se više od 36,59 miliona žena širom svijeta suočava s rizikom od raka grlića maternice.

Ona je istakla da samo u Nigeriji svaki dan u prosjeku od raka grlića maternice umre 26 žena.

"Trenutno je Nigerija zemlja s najvećom stopom smrtnosti od raka u Africi. Ova bolest može se eliminirati vakcinom koja se koristi protiv humanog papiloma virusa (HPV)", rekla je dr. Shinkafi-Bagudu.

Humani papiloma virus (HPV) tip je virusa koji je odgovoran za veliki broj infekcija u ljudskom tijelu.

Shinkafi-Bagudu je istakla da se Nigerija i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pripremaju za pokretanje obimne studije o vakcinaciji protiv raka grlića maternice.

Prema podacima SZO-a, rak grlića maternice je četvrti najčešći tip raka kod žena, a smrtni slučajevi izazvani ovom vrstom raka najčešći su u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

Rak grlića maternice je nekada bio vodeći uzrok smrtnosti među ženama.

To se promijenilo od kada je Papa test postao široko dostupan. Ovaj test se provodi u cilju otkrivanja eventualnih prekanceroznih promjena u grlića maternice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana