Zara povlači reklamu nakon poziva na bojkot zbog Gaze

Tanjug
Foto: Tanjug

MADRID - Kompanija Zara, sa naslovne strane svog vebsajta i aplikacije, uklonila je danas reklamnu kampanju s lutkama kojima nedostaju udovi i statuama, umotanim u bijelo, nakon što je to izazvalo mnogobrojne negativne komentare propalestinskih aktivista i pozive na bojkot te modne kuće.

Kompanija nije komentarisala pozive na bojkot, ali je naglasila da je pomenuta kolekcija „Atelje“ zamišljena u julu, a da su fotografije snimljene u septembru, dok je rat između Izraela i Hamasa počeo 7. oktobra. 

Firma Inditeks, u čijem je vlasništvu i Zara, saopštio je da je promjena dio njenog poslovanja i da je osvežavanje sadržaja normalna procedura, prenio je Rojters. 

Agencija prenosi da je na Zarinom Instagram nalogu u međuvremenu objavljeno na desetine hiljada kritičkih komentara o fotografijama, a mnogi su obilježeni sa palestinskim zastavama, dok je poziv na bojkot te kompanije tekao i na platformi za razmjenu poruka Iks (Tviter). 

Na jednoj od fotografija manekenka je prikazana kako nosi lutku umotanu u bijelo, na drugoj poprsje leži na podu, a na trećoj je manekenka bez ruku, napominje Rojters.  

Kritičari su rekli da te slike liče na fotografije leševa u prekrivene belim čaršavima u Gazi. 

Zara je na predstavljanju kolekcije 7. decembra saopštila da je inspirisana muškim krojenjem iz prošlih vijekova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana