Koja je idealna visina štikli?

G.S.
Koja je idealna visina štikli?

Štikle su oduvijek bile ženski aksesoar broj jedan. One pomažu ženama da izgledaju više, vitkije i daju često im na samopouzdanju.

Međutim, problem u njima je visina. Što je veća štikla, to je veći napor za hodanje, držanje tijela i kičmu, a naročito je ovo opasno za žene koje moraju po cio dan da ih nose (ili za one koje jednostavno vole da nose štikle).

Kada nosimo obuću sa visokom štiklom, težina tijela se prebacuje na prednji dio stopala, pa se zbog toga naginjeno unapred. Zbog nepravilnog položaja tijela, pravi se veliki pritisak na koljena i leđa, a poted toga se stvaraju i neprijatni bolovi u donjem dijelu leđa.

U redu je da izdržite par dana u njima - “nuspojave” neće biti fatalne, ali ako ih nosite svaki, duži period, možete ima velikih problema koji se neće moći otkloniti. Mnoge misle da platforma ublažava pritisak i sprečava krivljenje kičme, ali greše. Svi ishodi su isti, bez obzira na to kolika je platforma, a obuća je i dalje neudobna - sa njima ili bez.

Model obuće je isto vrlo bitan, što vjerovatno već i znate. Dublji modeli bolje drže zglob, nego plići modeli, sandale ili papuče. Takođe su salonke dobar izbor obuće na štiklu, ako im je visina štikli manja.

Obavezno prije svake kupovine, probajte cipele i prošetajte se kroz prodavnicu. Ako su stabilne i udobne - uzimajte ih, u suprotnom - odustanite i pronađite druge. Što se tiče visine štikli, sve sandale ili cipele koje imaju štiklu visine do 7 i po centimetara su udobne i odlične za hodanje. Sve preko toga će vam izazivati probleme.

Kao što ne treba preterivati u visini, tako ne treba birati ni previše ravnu obuću pogotovo ako imate ravna stopala.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana