Šta treba da uradite kako se kiseli kupus ne bi pokvario

GS
Šta treba da uradite kako se kiseli kupus ne bi pokvario

Da se kiseli kupus ne bi pokavario bitno je da ispratite par koraka.

Kada kiselite kupus bitno je da izaberete pravu posudu. Najpogodnije su glinene, drvene ili staklene posude, a ne preporučuje se upotreba metalnih ili plastičnih jer mogu da oksidiraju. Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suve i čiste, pa ih prije upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine. U očišćene posude poređajte kupus i prelijte rasolom tako da ga skroz pokrije. Prije nego što zatvorite posudu u kiseli kupus dodajte malo šećera ili meda, jer će ova dva sastojka pomoći u očuvanju kiselosti i poboljaće ukus kupusu.

Kako bi se kupus ukiselio i kako se ne bi pokvario bitno je da ga čuvate na dobrom mjestu, a ova tri uslova su posebno važna. 

Temperatura

Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva, prenosi Novosti Magazin.

Osvjetljenje

Kiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mjestu, jer svijetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svetlosti ili blizu izvora vještačke svijetlosti.

Vlažnost

Kiselom kupusu je potrebna dovoljna količina vlage. Ne skladištite kupus na suvim ili provetrenim mjestima. Takođe morate periodično da provjeravate nivo slanog rastvora u posudama i dodajte ga ako je potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana