Popularno voće koje ne biste trebali jesti za doručak, evo i zašto

GS
Foto: Fripik

Ako već niste dali prioritet doručku u svojoj dnevnoj rutini, možda biste trebali početi. Međutim, ključno je šta ćete jesti ujutru, a šta izbjeći.

Neka istraživanja su pokazala da zdrav doručak može pomoći da dobijete više esencijalnih nutrijenata u danu od onih koji ne jedu jutarnji obrok.

Banane su popularan izbor za doručak jer su mnogi u žurbi pa pojedu ono šta im je najbrže. Međutim, nutricionista Deril Džiofre smatra da banane treba izbjegavati u jutarnjim satima.

Banane su pune kalija i vitamina B6, ali nemaju holesterola i soli te vam neće održati energiju tokom dana,prenosi Kliks.

"Banane djeluju kao savršen izbor, ali one imaju 25 posto šećera i umjereno su kisele. Na prvu će vam dati energiju, ali ubrzo ćete biti umorni i gladni", naveo je.

Ako ih ipak želite jesti ujutru, Džiofre preporučuje da se kombiniraju s izvorima zdravih masti, poput orašastih plodova, sjemenki, avokada, maslina i jaja.

Nacionalna medicinska knjižnica SAD-a okuplja brojne studije koje su otkrile da je problematično jesti banane za doručak jer se povezuju s porastom razine šećera u krvi.

Na prvom mjestu trebaju biti oprezni pacijenti s dijabetesom tipa 2, kojima se razina šećera može ozbiljno promijeniti ako svakodnevno konzumiraju banane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana