Ovo su zdravstvene prednosti tikvice

GS
Ovo su zdravstvene prednosti tikvice

Sezona svježeg povrća se približava a tikvice su svakako na listi omiljenih. Široko su rasprostranjene, lako se spremaju i možete naći dosta ukusnih i zdravih recepata čiji su glavni sastojak. Sadrže važne minerale, vitamine i antioksidante, a ako ih volite, nakon što čujete koliko su korisne za zdravlje, ješćete ih i češće.

Bogate su antioksidansima i štite kožu

U tikvicama ćete naći dosta vitamina A i C, kao i mnogo biljnih jedinjenja, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu telu da smanji upalu i da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se nakupljaju u velikim količinama u cijelom tijelu, mogu dovesti do skoro svake hronične bolesti na koju možete pomisliti, od srčanih bolesti do raka.

Takođe, karotenoidi su povezani sa zaštitom od ultraljubičastih zraka, pomažući da prirodno zaštitimo našu kožu od opekotina od sunca i raka kože.

Bogate su antioksidansima i štite kožu

U tikvicama ćete naći dosta vitamina A i C, kao i mnogo biljnih jedinjenja, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu telu da smanji upalu i da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se nakupljaju u velikim količinama u celom telu, mogu dovesti do skoro svake hronične bolesti na koju možete pomisliti, od srčanih bolesti do raka.

Takođe, karotenoidi su povezani sa zaštitom od ultraljubičastih zraka, pomažući da prirodno zaštitimo našu kožu od opekotina od sunca i raka kože.

Hranljive vrijednosti tikvice

Porcija seckanih tikvica od 1 šolje sadrži oko 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljenih hidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama (prirodnih) šećeri.

Sadrže važne hranljive materije korisne za zdravlje očiju

Kada je u pitanju održavanje zdravlja očiju i vida, tikvice takođe mogu biti korisne. Dva karotenoida koja se nalaze u ovoj tikvi, lutein i zeaksantin, povezani su sa poboljšanim zdravljem očiju, kao što se vitamin A.

Lutein i zeaksantin se zapravo akumuliraju u mrežnjači, pomažući u sprečavanju očnih bolesti povezanih sa starenjem, poput katarakte i makularne degeneracije. Vitamin A je takođe usko vezan za funkciju oka kao ključni igrač u zdravlju mrežnjače i celokupnoj funkciji oka

Podstiču zdravlje srce, normalne vrijednosti holesterola i krvnog pritiska

Poznato je da tikvice podržavaju i zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja se vezuju za holesterol u gastrointestinalnom traktu, izlučujući ga iz tela kroz otpad, a ne apsorbuju se u krv.

Kada imamo velike količine „lošeg“ holesterola (lipoproteina niske gustine ili LDL) u krvi, postoji potencijal da on može da izazove formiranje plaka u našim venama i arterijama, što potencijalno vodi do srčanih oboljenja.

Unos vlakana takođe može doprineti normalnom nivou krvnog pritiska, koji je ključan za optimalno zdravlje srca. Takođe, kalijum i magnezijum su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom ritmu otkucaja srca, a vitamin K je sastavni deo procesa zgrušavanja krvi, još jedan važan aspekt ukupnog zdravlja srca, prenosi Zdravlje Kurir.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana